Bulgaria va găzdui un sistem radar în cadrul scutului antirachetă din Europa

Un sistem radar pentru detectarea rachetelor iraniene va fi instalat în Bulgaria la sfârşitul lui 2013, în cadrul scutului antirachetă al NATO.

215 afișări
Imaginea articolului Bulgaria va găzdui un sistem radar în cadrul scutului antirachetă din Europa

Bulgaria va găzdui un sistem radar în cadrul scutului antirachetă din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste informaţii sunt conţinute într-un raport realizat de oficialul NATO Raymond Knopp, care va fi prezentat în sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO ce va începe vineri în oraşul Varna de pe malul Mării Negre, susţine cotidianul bulgar Standart. Alianţa Nord-Atlantică ar fi decis să amplaseze sistemul radar pe Vârful Botev din Balcani, susţine un cotidian bulgar, citat de site-ul Novinite.com.

Decizia NATO şi a Statelor Unite de a instala radarul în Bulgaria ar fi fost luată în urma dificultăţilor întâmpinate în negocierile cu Turcia privind instalarea sistemului radar pe teritoriul său.

La 5 mai, ministrul bulgar al Apărării, Aniu Anghelov, a declarat că, cel puţin pentru moment, ţara sa nu va găzdui elemente ale sistemului antirachetă al SUA şi al NATO din Europa.

Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, declarase însă recent că Sofia ar trebui să facă parte din apărarea antirachetă a NATO, dar fără a oferi detalii. Ministrul Aprărăii i s-a alăturat preşedintelui în această declaraţie, o atitudine destul de rară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici