Bunurile ruşilor şi belaruşilor confiscate în Ucraina vor servi unui scop măreţ

  • Activele aparţinând unor persoane fizice din Rusia şi Belarus confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie postbelică a ţării, a declarat ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko, citat de Reuters.
  • Oficialii ucraineni spun că guvernul ţării va trebui să cheltuiască aproximativ 38 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie numai în 2023.
  • Costurile totale de reconstrucţie au fost estimate la 750 de miliarde de dolari.
2326 afișări
Imaginea articolului Bunurile ruşilor şi belaruşilor confiscate în Ucraina vor servi unui scop măreţ

Ministrul de Finanţe Serhiy Marchenko/ FOTO Twitter

Guvernul a îngheţat active ale cetăţenilor ruşi şi belaruşi din Ucraina în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la începutul invaziei Moscovei, la 24 februarie, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenţie de stat.
 
„În prezent, căutăm resursele necesare pentru redresarea (noastră) vitală”, a declarat Marchenko pentru postul public de televiziune ucrainean Suspilne, evocând crearea unui fond special de lichidare ca fiind una dintre sursele bugetare pentru reconstrucţie.
 
„Banii confiscaţi pe teritoriul Ucrainei de la cetăţeni ruşi şi belaruşi pot fi incluşi în acest fond”, a adăugat el, fără a da detalii.
 
Uniunea Europeană analizează, de asemenea, utilizarea activelor ruseşti îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei în reconstrucţia postbelică a Ucrainei, a declarat şeful Consiliului European, Charles Michel, la un summit UE de săptămâna trecută.
 
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a declarat că acestea se ridică la aproximativ 300 de miliarde de euro, deşi Berlinul şi alţii au avertizat că confiscarea efectivă a activelor ar putea fi ilegală.
 
Moscova a declarat joi că va riposta dacă UE va trece la confiscarea activelor aparţinând statului rus sau cetăţenilor săi. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că orice astfel de mişcare ar fi un „furt”.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici