Bush şi Stephen Harper nu s-au pus de acord în privinţa suveranităţii Oceanului Arctic

Premierul canadian Stephen Harper şi preşedintele american George W. Bush nu au reuşit luni să se pună de acord în privinţa suveranităţii asupra Pasajului de Nord-Vest, din Oceanul Arctic, relatează AFP.

5 afișări
Imaginea articolului Bush şi Stephen Harper nu s-au pus de acord în privinţa suveranităţii Oceanului Arctic

Bush şi Stephen Harper nu s-au pus de acord în privinţa suveranităţii Oceanului Arctic

Cei doi lideri, care s-au întâlnit luni cu ocazia summitului nord-american de la Montebello, în Quebec, au discutat problema Oceanului Arctic, un dosar revenit în atenţia publică după recenta expediţie rusă prin care a fost plantat un drapel la Polul Nord.

"Bush a ascultat poziţia Canadei, dar continuăm să credem că Pasajul de Nord-Vest face parte din apele internaţionale", a declarat Dan Fisk, oficial în cadrul Consiliului de Securitate Naţională din Statele Unite.

Ottawa consideră că zona face parte din apele sale teritoriale.

Rusia, Norvegia şi Danemarca rivalizează cu cele două ţări nord-americane pentru a obţine suveranitate asupra Oceanului Arctic.

Zona contestată, care are 1,2 milioane de kilometri pătraţi, ar putea conţine un sfert din rezervele nedescoperite de hidrocarburi.

"Ar fi nerealist să ne gândim că putem fi de acord în toate problemele. Dar ceea ce este cu adevărat important este că discutăm chiar şi subiectele cu care nu suntem neapărat de acord", a declarat consilierul premierului Stephen Harper.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici