Butcher: România e o ţară de o frumuseţe izbitoare. Sunt trist că voi pleca

Însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA în România, Duane Butcher, a vorbit, joi, la recepţia de Ziua Independenţei organizată de misiunea diplomatică, despre "frumuseţea izbitoare" a ţării noastre, mărturisind că este trist că va pleca în curând, mandatul său apropiindu-se de final.

1788 afișări
Imaginea articolului Butcher: România e o ţară de o frumuseţe izbitoare. Sunt trist că voi pleca

Duane Butcher (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Am avut norocul de a avea două mandate pline de satisfacţii în România şi am ajuns să cunosc această frumoasă ţară şi pe poporul ei. Sunt încurajat de ceea ce am văzut şi am descoperit. Deşi mai există provocări care trebuie depăşite, România ar trebui să fie mândră de ceea ce a realizat în cei 25 de ani de la Revoluţie. Sunt trist că voi pleca în câteva zile, dar succesorul meu este deja aici. Dean Thompson este un diplomat cu experienţă, care a primit numeroase distincţii. Vă las pe mâini foarte bune. Ştiu că şi pentru el misiunea de la Bucureşti va fi la fel de satisfăcătoare cum a fost pentru mine", a spus Butcher, în discursul susţinut în faţa invitaţilor la recepţie.

Duane Butcher a vorbit şi despre România, care este, în opinia sa, "o ţară de o frumuseţe incredibilă".

"Dar, spun din nou, oamenii şi valorile unei ţări o fac cu adevărat frumoasă. Am avut privilegiul de a lucra cu mulţi români extraordinari. Printre ei se numără soldaţi dedicaţi, funcţionari publici talentaţi, poliţişti, procurori şi judecători neînfricaţi, jurnalişti curajoşi şi activişti sociali neobosiţi, care luptă pentru dreptate, caută adevărul şi promovează schimbările în bine. Împreună cu tinerii extraordinar de talentaţi din România, ei construiesc o societate activă şi o democraţie prosperă", a spus el.

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite a mai declarat că "aceia care au fost suficient de norocoşi să locuiască şi să lucreze în România au ajuns să-i aprecieze frumuseţea izbitoare, de la plajele aurii de pe ţărmul Mării Negre (...), la culmile pline de inspiraţie ale Carpaţilor", unde au învăţat şi fiii săi să schieze, "frumuseţea naturală neatinsă a Deltei Dunării, satele istorice din Transilvania şi renumitele mânăstiri pictate din Bucovina".

În discursul său, Duane Butcher a amintit că pe 4 iulie 1776 fondatorii ţării sale au semnat Declaraţia de Independenţă, "dând naştere unei naţiuni întemeiate pe egalitate şi libertate". "În această seară cinstim patriotismul şi sacrificiul părinţilor noştri fondatori şi ne asumăm încă o dată angajamentul de a ne ridica la înălţimea idealurilor şi valorilor lor democratice. Suntem mândri de istoria noastră şi onoraţi să o sărbătorim în această seară alături de dumneavoastră", a mai spus el.

Reprezentantul SUA în România a arătat că, pentru a pune în lumină istoria Statelor Unite, s-a ales drept temă a recepţiei din acest an cântecul "Frumoasa Americă" scris de Katharine Lee Bates în 1913.

"Imaginile frapante sugerate de versuri şi linia melodică înălţătoare au determinat unele persoane să spună că ar trebui să devină imnul naţional. Versurile sale, care laudă frumuseţea fizică a Americii, exprimă de asemenea, cu tărie, temele patriotismului, libertăţii şi frăţiei", a arătat acesta.

Recepţia cu ocazia Zilei Independenţei, organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, a fost marcată de două reprize de ploaie şi vânt, însoţite, fiecare, de câte un curcubeu care a apărut pe cer.

Recepţia a debutat cu o furtună în toată regula, care a reuşit să dea peste cap toate pregătirile organizatorilor, cu două ore înainte de începerea recepţiei. După câteva zeci de minute de vânt puternic însoţit de o ploaie torenţială, mesele acoperite cu feţe de masă albe au fost răsturnate, iar corturile amplasate pe peluza din faţa Ambasadei abia au reuşit să fie asigurate de către personalul prezent pentru organizarea evenimentului.

După furtună, invitaţii la recepţie au început să sosească la recepţie, pe fondul muzical asigurat de Orchestra Muzicii Reprezentative a Armatei Române.

Au venit, pe rând, procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi, procurorul general Tiberiu Niţu, preşedintele ICCJ Livia Stanciu, precum şi miniştrii Mircea Duşa, Bogdan Stanoevici, Robert Cazanciuc, Remus Pricopie, Doina Pană, Gabriel Oprea.

Au participat de asemenea directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, judecătorii CC Toni Greblă şi Augustin Zegrean, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, secretarul de stat Raed Arafat, Principele Nicolae.

La eveniment au sosit apoi şi liberalul Crin Antonescu, directorul SPP, Lucian Pahonţu, consilierii prezidenţiali Bogdan Drăgoi, Iulian Chifu, consilierii de stat de la Administraţia Prezidenţială Bogdan Oprea, Delia Dinu, precum şi prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, social-democratul Ilie Sârbu, liberalul Petre Roman, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi primarul Sorin Oprescu au participat de asemenea la recepţie, ca şi liderii PMP Elena Udrea şi Eugen Tomac.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a sosit la eveniment însoţit de liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, şi de secretarul general adjunct al partidului, Dan Mihalache.

Imediat după ei au ajuns şi miniştrii Liviu Dragnea şi Daniel Constantin.

În jurul orei 19.30 a început din nou ploaia, de data asta mărunt, ceea ce i-a obligat pe invitaţi să se adăpostească sub corturile instalate pe peluza din faţa Ambasadei. Cei care nu au mai avut loc, au rămas pe peluză, sub umbrele. Ploaia a continuat pe tot parcursul sosirii invitaţilor şi s-a oprit la momentul discursului lui Duane Butcher.

Premierul Victor Ponta a ajuns cu puţin înainte de ora 20.00, când a început recepţia, el aflându-se la ceremonie alături de Duane Butcher pe scena amplasată pe peluza ambasadei.

Evenimentul a debutat cu ceremonia prezentării drapelului şi cu intonarea imnurilor naţionale ale României şi ale Statelor Unite ale Americii. Duane Butcher şi Victor Ponta au susţinut apoi discursuri.

Faţă de alţi ani, la recepţia de anul acesta nu a mai avut loc ceremonia tăierii tortului aniversar, având în vedere vremea nefavorabilă şi faptul că invitaţii au început să părăsească recepţia imediat după discursurile celor doi oficiali.

La recepţie au fost invitate aproximativ 2.200 de persoane. Mai multe firme au oferit mancare tradiţională americană invitaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici