Campanie de derusificare în Ucraina: autorităţile au eliminat milioane de cărţi din biblioteci

Ucrainenii au eliminat milioane de cărţi din biblioteci în cadrul campaniei de „derusificare" iniţiată de Ministerul Culturii din Ucraina.

515 afișări
Imaginea articolului Campanie de derusificare în Ucraina: autorităţile au eliminat milioane de cărţi din biblioteci

Ucraina a eliminat milioane de cărţi din bibliotecile publice în cadrul efortului său de „derusificare", potrivit autorităţilor ucrainene.

„Au existat linii directoare pentru a retrage cărţile autorilor care au susţinut agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei. Există o listă cu astfel de autori care au fost sancţionaţi. În general, proporţia de cărţi în ucraineană şi în rusă din biblioteci este defavorabilă ucrainenilor. Motiv pentru care vorbim acum despre necesitatea de a reînnoi colecţiile şi de a achiziţiona cât mai curând posibil cărţi în ucraineană", a declarat parlamentarul Evheniya Kravchuk, şeful adjunct al Comitetului parlamentar pentru politica umanitară şi de informare, potrivit CNN.

Începând cu luna noiembrie a anului trecut, 19 milioane de cărţi au fost scoase din bibliotecile publice în urma unei iniţiative a Ministerului Culturii de a retrage „anumite tipuri de cărţi".

Parlamentul a precizat că 44% din cărţile din bibliotecile publice sunt încă în limba rusă, restul fiind în ucraineană şi în alte limbi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici