Campioni olimpici ruşi excluşi de la mondialele de taekwondo din cauza susţinerii lui Putin

Doi campioni olimpici ruşi care au susţinut în mod deschis războiul din Ucraina şi-au văzut respinse cererile de participare la Campionatele Mondiale de Taekwondo din capitala Azerbaidjanului, Baku, informează în exclusivitate insidethegames.

831 afișări
Imaginea articolului Campioni olimpici ruşi excluşi de la mondialele de taekwondo din cauza susţinerii lui Putin

AP News

Iniţial, Uniunea de Taekwondo din Rusia i-a inclus pe Maksim Khramtsov, medaliat cu aur la Tokyo 2020 la categoria masculină sub 80 de kilograme, şi pe Vladislav Larin, campion la categoria peste 80 de kilograme.

Concurând sub sigla Comitetului Olimpic Rus, cei doi au devenit primii campioni olimpici ai ţării lor în acest sport în capitala Japoniei, dar de atunci şi-au exprimat sprijinul pentru invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

World Taekwondo a confirmat pentru insidethegames că ei sunt cei doi sportivi ale căror înscrieri pentru a concura ca sportivi individuali neutri la Baku au fost respinse.

World Taekwondo se numără printre federaţiile internaţionale care au ridicat interdicţia totală impusă sportivilor ruşi şi bieloruşi în urma recomandărilor revizuite a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) din martie, deşi a aderat la îndrumările care îi blochează pe cei care susţin conflictul sau sunt afiliaţi la armată.

Pentru Campionatele Mondiale, acest lucru a necesitat un proces în trei etape care implică verificarea de către asociaţia naţională membră şi uniunea continentală, confirmarea individuală de către atlet sau de către personalul de sprijin şi o evaluare finală de către Comisia de revizuire

Un grup de 23 de atleţi individuali neutri au fost aprobaţi provizoriu - 14 cu paşapoarte ruseşti şi nouă cu paşapoarte belaruse - participarea lor fiind condiţionată de semnarea unei declaraţii prin care se angajează să respecte pe deplin condiţiile de participare la Baku.

Decizia de a-i exclude pe Khramtsov şi Larin a fost condamnată de Uniunea de Taekwondo din Rusia.

"Tocmai am primit informaţia că ambii sportivi au fost suspendaţi de la Campionatele Mondiale", a declarat directorul executiv Gennady Zhigulsky.

Medaliata olimpică rusă Tatiana Minina, medaliată cu argint la categoria feminină sub 57 kg, şi medaliatul cu bronz la categoria masculină sub 58 kg, Mihail Artamonov, se numără printre cei care au primit permisiunea de a concura.

Campioana olimpică feminină sub 49 kg la Jocurile Olimpice de Tineret Elizaveta Ryadninskaya, Alisa Angelova, Georgii Gurtsiev, Idar Bagov, Ilia Danilov, Kristina Adebaio, Liliia Khuzina, Margarita Blizniakova, dubla medaliată cu bronz la Campionatele Europene Polina Khan, campionul Jocurilor Mondiale Militare Rafael Kamalov, Viacheslav Bovkun şi Iulia Zaitseva sunt ceilalţi sportivi ruşi aprobaţi provizoriu ca neutri.

Ali Radwan, Artsiom Plonis, Ivan Paulouski, Kadyrbech Daurov, Maksim Bandarevich, Uladzislava Sarokina, Valeryia Smychkova, Vitaliya Lazuta şi Yahor Kazlou au fost autorizaţi din partea Belarusului.

Criticii susţin că sportivii ruşi şi bieloruşi ar fi folosiţi în scopuri politice de ambele naţiuni şi că nu ar trebui să existe un loc pentru niciuna dintre ţări în sportul internaţional în timp ce războiul din Ucraina este în curs de desfăşurare, dar oponenţii din ambele ţări au susţinut că condiţiile stabilite de CIO sunt "discriminatorii".

Ucraina s-a retras de la Campionatele Mondiale de Taekwondo, deoarece sportivilor ruşi şi belaruşi li s-a permis să participe.

Sportivi din 144 de ţări şi o echipă de refugiaţi vor concura în opt categorii de greutate în probele masculine şi feminine la Baku, de luni (29 mai) până duminică (4 iunie) săptămâna viitoare.

La Campionatele Mondiale se oferă puncte de calificare pentru Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris.


Campionatele Mondiale au fost organizate pentru a coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea World Taekwondo, fiind planificată o cină de gală în cadrul căreia cele 17 asociaţii naţionale fondatoare vor fi premiate, iar sportivii care au luat startul la Jocurile Olimpice de la debutul sportului la Sydney 2000 vor fi omagiaţi.

Adunarea Generală Mondială de Taekwondo este, de asemenea, programată pentru duminică (28 mai).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici