Canada a plătit 1,1 milioane de dolari reţelei Al-Qaida pentru eliberarea unor diplomaţi

O scrisoare a unor militanţi Al-Qaida găsită într-o clădire din Mali relevă că organizaţia teroristă a primit 1,1 milioane de dolari (aproximativ 850.000 de euro) pentru eliberarea a doi diplomaţi canadieni luaţi ostatici în anul 2008.

125 afișări
Imaginea articolului Canada a plătit 1,1 milioane de dolari reţelei Al-Qaida pentru eliberarea unor diplomaţi

Canada a plătit 1,1 milioane de dolari reţelei Al-Qaida pentru eliberarea unor diplomaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost găsit într-o clădire din Mali care a fost ocupată de militanţi ai organizaţiei Al-Qaida în Magrebul Islamic, relatează site-ul postului CBC.

Potrivit scrisorii, suma de 1,1 milioane de dolari a fost plătită pentru eliberarea diplomaţilor canadieni Robert Fowler şi Louis Guay, răpiţi în 2008 şi ţinuţi ostatici cinci luni.

Documente diplomatice dezvăluite de site-ul WikiLeaks dezvăluiseră din 2011 că Guvernul canadian plătise o răscumpărare pentru eliberarea celor doi diplomaţi.

Scrisoarea găsită într-o clădire din Mali era trimisă de autorii luării de ostatici lui Mohtar Belmohtar, liderul organizaţiei Al-Qaida în Magrebul Islamic.

Guvernul Canadei a comunicat că nu negociază cu teroriştii şi nu a plătit nicio răscumpărare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici