Canada va coordona ajutorul pentru Haiti din Republica Dominicană, impunând noi sancţiuni

Canada va coordona o operaţiune de ajutor pentru Haiti în această vară, ca răspuns la securitatea instabilă a acestei naţiuni din Caraibe, a declarat joi ministrul canadian de externe Melanie Joly, citat de Reuters.

356 afișări
Imaginea articolului Canada va coordona ajutorul pentru Haiti din Republica Dominicană, impunând noi sancţiuni

Sursa foto: Hepta

Melanie Joly a anunţat, totodată, noi sancţiuni împotriva unui fost politician şi a unei cântăreţe celebre.

Canada va conduce efortul din Republica Dominicană, a declarat Joly la o reuniune ministerială, în încercarea de a coordona ajutorul internaţional, inclusiv fonduri, echipamente şi sprijin tehnic pentru forţele de poliţie din această ţară aflată în dificultate.

Joly nu a precizat de ce Canada va lucra din ţara vecină, care a deportat zeci de mii de haitieni care fug de criză, dar a spus că o echipă va lucra, de asemenea, din capitala Haiti, Port-au-Prince.

Canada va dona, de asemenea, alte 13 milioane de dolari pentru proiecte de securitate şi anticorupţie ale Naţiunilor Unite, a adăugat ea.

„Situaţia de pe teren este extrem de fragilă, iar nevoile sunt imense - ele depăşesc capacitatea Canadei sau a oricărei alte ţări de a le aborda de una singură”, a declarat Joly, subliniind necesitatea unui sprijin urgent şi bine coordonat.

Guvernul interimar haitian a cerut încă din octombrie ca o forţă internaţională să ajute poliţia să lupte împotriva unor bande puternice şi înarmate care controlează mari părţi ale ţării, alimentând o criză umanitară care a provocat strămutarea a zeci de mii de persoane.

Statele Unite au făcut presiuni asupra Ottawa pentru a juca un rol de lider, dar ţările au fost reticente în a trimite trupe în sprijinul guvernului neales al premierului Ariel Henry, care, la rândul său, a declarat că trebuie asigurată securitatea pentru a organiza alegeri credibile.

În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii societăţii civile haitiene din această săptămână, Henry a declarat că va încerca să lărgească componenţa consiliului de tranziţie al ţării pentru a face guvernul mai incluziv.

Joly a anunţat, de asemenea, joi, sancţiuni împotriva lui Gracia Delva, un celebru muzician Compas şi fost senator, şi a lui Prophane Victor, un fost deputat.

Victor a fost acuzat că a oferit sprijin unei bande din regiunea Artibonite, pe care a reprezentat-o din punct de vedere politic, dar a negat acuzaţiile.

Joly nu a oferit motive specifice pentru noile sancţiuni, care ridică la 21 lista de ţinte a Canadei - membri ai elitei politice şi de afaceri din Haiti -.

La începutul acestei luni, Statele Unite au lansat o interdicţie de călătorie împotriva fostului prim-ministru Laurent Lamothe, de asemenea sancţionat de Canada, invocând presupusa deturnare de fonduri venezuelene destinate reconstrucţiei după cutremurul catastrofal din 2010.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici