Cancelarul german Olaf Scholz consideră majorarea salariului minim o chestiune de respect. Câte persoane vor beneficia de pe urma acestei măsuri

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că social-democraţii săi (SPD) merg mai departe cu promisiunea lor electorală de a creşte salariul minim naţional la 12 euro pe oră, deoarece este important să se arate respect faţă de lucrătorii cu salarii mici, scrie Reuters.

2463 afișări
Imaginea articolului Cancelarul german Olaf Scholz consideră majorarea salariului minim o chestiune de respect. Câte persoane vor beneficia de pe urma acestei măsuri

Sursa foto: MediafaxFoto

Ministrul social-democrat al Muncii, Hubertus Heil, a prezentat vineri un proiect de lege care propune creşterea salariului minim de la 9,82 euro, cât este în prezent, începând cu luna octombrie.

"Pentru mine, creşterea salariului minim la 12 euro este unul dintre cele mai importante proiecte legislative ale noastre şi este vorba de a arăta respect pentru realizările angajaţilor. Mă bucur că acum este pe drumul cel bun!", a declarat Scholz pe Twitter.

Ministerul Muncii estimează că peste 6 milioane de persoane din întreaga ţară vor beneficia de această măsură şi că majorarea îi va costa pe angajatori aproximativ 1,6 miliarde de euro în perioada octombrie-decembrie.

Heil a declarat vineri pentru Reuters că se aşteaptă ca de schimbare să beneficieze în special angajaţii din est şi femeile care lucrează în sectorul îngrijirii şi în alte servicii, unde salariile sunt în mod tradiţional foarte mici.

Cabinetul va aproba probabil proiectul de lege în februarie, iar parlamentul este aşteptat să adopte salariul minim mai mare înainte de vacanţa de vară.

Asociaţiile patronale au declarat că majorarea cu peste 20% este prea mare şi au avertizat că ar putea contesta măsura în instanţă. Atât Scholz, cât şi Heil au respins afirmaţiile potrivit cărora un salariu minim mai mare ar putea duce la reducerea locurilor de muncă.

Companiile germane suferă deja de o lipsă acută de forţă de muncă în multe sectoare ale economiei, astfel că salariile mai mari sunt văzute şi ca o modalitate de a atrage mai mulţi lucrători străini.

Banca centrală Bundesbank a avertizat că planul guvernului ar putea duce la creşterea salariilor în general şi la creşterea presiunilor generale asupra preţurilor, într-un moment în care inflaţia este deja ridicată în cea mai mare economie europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici