Casa Albă consideră că Hunter Biden acţionează în Ucraina ca un simplu cetăţean

Casa Albă consideră activităţile fiului cel mic al vicepreşedintelui american, Hunter Biden, la cea mai mare firmă privată de gaze din Ucraina, ca activităţi ale unui simplu "cetăţean", precizând că nu implică aprobarea Guvernului american, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia electronică.

256 afișări
Imaginea articolului Casa Albă consideră că Hunter Biden acţionează în Ucraina ca un simplu cetăţean

Hunter Biden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Hunter Biden este un cetăţean privat şi un avocat", a declarat Kendra Barkoff, o purtătoare de cuvânt a Biroului vicepreşedintelui Joe Biden. "Vicepreşedintele nu susţine nicio companie anume şi nu are nicio implicare în această companie", a subliniat ea, citată de publicaţia americană.

Hunter Biden, în vârstă de 44 de ani, şi un prieten apropiat al fiului vitreg al secretarului de Stat John Kerry au devenit membri ai Consiliului de Administraţie al producătorului de gaze Burisma Holdings, controlat de către un fost oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi energiei apropiat fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, potrivit WSJ.

Aceste numiri au atras atenţia din cauza rolului vicepreşedintelui american Joe Biden şi şefului diplomaţiei americane John Kerry în criza ucraineană.

Hunter Biden, un avocat şi cel mai mic dintre cei doi fii ai vicepreşedintelui, a devenit membru al CA al Burisma Holdings Ltd luna aceasta şi a preluat conducerea departamentului juridic al companiei, potrivit unui comunicat al producătorului de gaze naturale.

Numirea sa are loc după câteva săptămâni de la numirea lui Devon Archer - un fost coleg de cameră din facultate al fiului vitreg al secretarului de Stat, Christopher Heinz, moştenitorul producătorului de ketchup H.J. Heinz Co. - în CA pentru a ajuta compania să atragă investitori americani, să-şi îmbunătăţească guvernanţa şi să-şi extindă operaţiunile. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze în legătură cu acest subiect.

Potrivit WSJ, Hunter Biden şi Devon Archer, în vârstă de 39 de ani, lucrează la Rosemont Seneca Partners, o firmă americană de investiţii, afiliată Rosemont Capital, o firmă de investiţii de capital pe care Archer a înfiinţat-o împeună cu Heinz.

Burisma este una dintre cele câteva firme private în domeniul gazelor naturale care deţin, împreună, peste 10% din producţia internă a Ucrainei. Restul producţiei este asigurată de firme deţinute integral sau parţial de către statul ucrainean. Cel mai mare subsidiar al Burisma, Esko Pivnich, exploatează gaze naturale din regiunea Poltava, la est de Kiev.

Firma producătoare de gaze naturale este controlată de către Nikolai Zlocevski, un fost parlamentar din cadrul Partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, potrivit unei surse citate de WSJ. Zlocevski a fost ministru pentru Protecţia Mediului, începând din iulie 2010, şi a fost numit ministru pentru Ecologie şi Resurse Naturale în decembrie 2010, o poziţie-cheie în influenţarea industriei petrolului şi gazelor.

Zlocevski a fost schimbat din post în aprilie 2012 şi numit adjunct al secretarului Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare, funcţie pe care a deţinut-o până la îndepărtarea de la putere a lui Ianukovici, la sfârşitul lui februarie. În timpul mandatelor în Guvernul Ianukovici, Burisma şi entităţile asociate au primit numeroase autorizaţii de explorare pentru petrol şi gaze naturale în Ucraina şi şi-a intensificat producţia în mod considerabil, potrivit presei ucrainene. Zlocevski nu a putut fi contactat pentru comentarii, scrie WSJ.

Burisma a produs aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze în 2013 şi a devenit cel mai mare producător de gaze independent din Ucraina ca volum, în primul trimestru din acest an, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Datele nu au putut să fie verificate din surse independente, precizează WSJ.

Compania ucraineană îşi vinde gazele naturale pe piaţa internă. Ea urmează să beneficieze de pe urma viitoarelor creşteri ale preţurilor gazelor, după ce Rusia a suprimat reducerile pe care le acorda la livrarea gazelor, ca măsură împotriva autorităţilor anti-Kremlin de la Kiev.

Acum Burisma şi-a adăugat conexiuni americane la "arsenal", comentează WSJ, adăugând că Archer, care a fost coleg de cameră cu Heinz la Yale, a fost şi consilier în campania pentru preşedinţie a lui Kerry, în 2004. În biografia sa, el precizează că este administratorul afacerilor familiei Heinz.

Potrivit publicaţiei, activităţile în domeniul afacerilor ale lui Hunter Biden au atras atenţia şi înainte. Activitatea sa în cadrul unui grup de lobby a fost criticată, în timp ce tatăl său era senator. După ce Joe Biden a devenit partenerul de cursă în campania pentru preşedinţie a lui Barack Obama, în 2008, Hunter Biden a renunţat la cariera în acest domeniu.

Pe când era senator, mai scrie WSJ, Obama a cerut peste 3,4 milioane de dolari de la clienţi ai lui Hunter Biden şi a reuşit să obţină 192.000 de dolari pentru Universitatea St. Xavier, de lângă Chicago, potrivit unor date publice. Un purtător de cuvânt al lui Obama declara, la vremea respectivă, că Hunter Biden nu s-a întâlnit cu senatorul, ci cu personal de la Biroul acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici