Cazul Mang în presa străină. Ce s-a scris despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru

Acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang sporesc temerile că reforma în domeniul cercetării, în România, este în pericol, comentează revista Nature, în ediţia online.

809 afișări
Imaginea articolului Cazul Mang în presa străină. Ce s-a scris despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru

Ioan Mang (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Noul Guvern al României a fost afectat de un scandal, săptămâna trecută, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ioan Mang, fiind acuzat de plagit în cel puţin opt dintre lucrările academice", notează prestigioasa revistă britanică.

"Scandalul i-a consternat pe mulţi cercetători români, care deja sunt supăraţi că noul Guvern de centru-stânga ar putea anula unele dintre reformele energice adoptate de fosta coaliţie de centru-dreapta pentru îmbunătăţirea lentului sistem de cercetare", subliniază revista britanică.

"Măsurile radicale în domeniul educaţiei şi cercetării aprobate anul trecut aveau rolul introducerii concurenţei pentru funcţiile responsabile de distribuirea fondurilor şi de eliminare a nepotismului endemic şi a altor acte de corupţie în mediul academic din România. Fostul Guvern a adoptat şi o nouă lege antiplagiat", explică Nature.

Ioan Mang nu a oferit un drept la replică revistei Nature, dar s-a apărat în presa din România afirmând că toate acuzaţiile sunt motivate politic.

"Programul noului Guvern al României sugerează eventualitatea relaxării criteriilor de performanţă necesare pentru promovarea academică, pentru clasificarea universităţilor româneşti şi pentru selectarea membrilor comisiilor de experţi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării", atrage atenţia revista Nature.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici