Cazuri confirmate şi suspecte de gripă porcină în mai multe ţări

Gripa porcină, care ar fi provocat moartea a 149 persoane în Mexic, pare să se extindă în mai multe state, provocând îngrijorarea autorităţilor sanitare mondiale cu privire la o pandemie la om.

102 afișări
Imaginea articolului Cazuri confirmate şi suspecte de gripă porcină în mai multe ţări

Cazuri confirmate şi suspecte de gripă porcină în mai multe ţări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia France Presse prezintă cazurile confirmate şi pe cele suspecte anunţate de la 24 aprilie:

MEXIC: Numărul cazurilor de deces provocat "probabil" de gripa porcină a ajuns la 149 în Mexic, a anunţat luni ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova. Totodată, Guvernul mexican a anunţat suspendarea "activităţilor şcoale" la nivel naţional, ca măsură de prevenire a gripei porcine.

STATELE UNITE: Autorităţile sanitare americane au anunţat luni că 40 de cazuri de gripă porcină a fost confirmate în cinci state amerciane, insistând asupra faptului că această creştere nu este generată de propagarea bolii, ci de o mai bună depistare a acestora. Cele cinci state sunt New York (nord-est), Ohio (est), Kansas (centru), Texas (sud) şi California (vest), a precizat într-o conferinţă de presă directorul Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), Richard Besser.

CANADA: Au fost înregistrate duminică primele şase cazuri de gripă porcină: patru în provincia Noua Scoţie şi două în Columbia Britanică, din vestul ţării. În primele patru cazuri este vorba despre studenţi care au participat la o călătorie în Mexic, în peninsula Yucatan, iar simptomele lor sunt "moderate". Ceilalţi doi au călătorit de asemenea în Mexic, dar nu au avut nevoie de spitalizare, infecţia lor fiind apreciată drept "benignă".

NOUA ZEELANDĂ: Nouă liceeni neozeelandezi şi un profesor, care prezentau simptome în urma unui sejur de trei săptămâni în Mexic, sunt "probabil" afectaţi de gripa porcină, fără ca acest lucru să fie confirmat, potrivit ministrului neozeelandez al Sănătăţii, Tony Ryall. Liceeni fac parte dintr-un grup de 25 de persoane de la un colegiu din Auckland, care au revenit dintr-un sejur în Mexic şi au fost plasaţi în carantină sâmbătă în Noua Zeelandă.

AUSTRALIA: Două persoane care au revenit din Mexic şi prezintă simptome de gripă au fost spitalizate şi supuse testelor pentru a stabili dacă sunt purtătoare ale virusului gripei porcine, a anunţat premierul statului Queensland, Anna Bligh, adăugând că acestea nu sunt considerate cazuri confirmate de gripă porcină.

ISRAEL: Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, care s-a întors din Mexic a fost internat luni şi plasat în carantină într-un spital din centrul ţării. Un alt bărbat, în vârstă de 26 de ani, prezentând simptome similare după revenirea din Mexic, a fost spitalizat duminică într-o altă instituţie medicală, "în vederea primelor examinări", dar nu pare să sufere de gripă porcină.

SPANIA: Ministrul Sănătăţii Trinidad Jimenez a anunţat luni un caz confirmat de gripă porcină la o persoană care a călătorit în Mexic, precizând că acesta este primul caz confirmat în Europa. Numărul cazurilor suspecte în Spania a crescut luni, stabilindu-se la circa 20.

FRANŢA: Ministerul Sănătăţii a declarat luni că în cazul celor şase persoane suspecte de infectare cu virusul gripei porcine a fost vorba de cazuri de gripă obişnuită, fără a avea legături cu epidemia din Mexic. Patru presupuse cazuri de gripă porcină sunt "în curs de investigare".

MAREA BRITANIE: Două persoane, care au revenit marţi din Mexic, au fost internate preventiv duminică în Scoţia, după ce au prezentat "uşoare simptome similare gripei", acestea fiind confirmate cu gripă porcină în cursul serii de luni. O femeie, care a ajuns în Marea Britanie din Canada, a fost spitalizată în nord-vestul ţării ca măsură de precauţie pentru a verifica dacă a fost afectată de gripa porcină. În total au fost anunţate 25 de cazuri suspecte, dintre care opt s-au dovedit negative, iar 14 au fost considerate îngrijorătoare.

ELVEŢIA: Cinci elveţieni reveniţi din Mexic sunt suspecţi de infectare cu virusul gripei porcine şi fac obiectul examinărilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Oficiului elveţian de Sănătate Publică.

DANEMARCA: Cinci persoane care s-au întors în urmă cu o săptămână din Mexic şi Statele Unite, se află sub observaţie la două spitale din Danemarca, au anunţat luni surse spitaliceşti.

SUEDIA: Cel puţin cinci persoane, care au călătorit recent în Mexic, au fost examinate pentru a se stabili dacă au contractat sau nu virusul, a declarat pentru agenţia TT Mia Brytting, un oficial din cadrul Institutului suedez pentru controlul bolilor infecţionase.

BELGIA: Şase cazuri suspecte de gripă porcină erau examinate luni în Belgia, potrivit Guvernului de la Bruxelles, care sfătuieşte cetăţenii să evite călătoriile care nu sunt extrem de importante în Mexic şi Statele Unite.

ITALIA: Un caz suspect de gripă porcină a fost anunţat luni în Italia, după spitalizarea unei femei duminică seara, la Veneţia, în nord-estul ţării, dar testele s-au dovedit negative.

HONG KONG: O femeie în vârstă de 27 de ani, care a venit din California (Statele Unite) a fost spitalizată la Hong Kong cu simptome similare gripei porcine, dar a fost declarată bolnavă de o simplă gripă, au anunţat autorităţile sanitare. Alte două cazuri suspecte s-au dovedit negative.

COLUMBIA: Autorităţile sanitare au plasat sub supraveghere 12 persoane revenite din Mexic şi care prezintă simptome de gripă. Aceşti pacienţi nu au fost internaţi, dar sunt testaţi la domiciliu. Controalele în porturi şi aeroporturi au fost sporite.

BRAZILIA: Un bărbat în vârstă de 24 de ani, provenind din Mexic şi prezentând anumite simptome de gripă porcină, a fost spitalizat preventiv la Sao Paulo, au anunţat duminică medicii.

PERU: Un prim caz de gripă porcină este suspectat în Peru, după spitalizarea unui bărbat care s-a întors luni din Mexic, au anunţat autorităţile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici