CE cere statelor membre să îşi suspende negocierile cu SUA privind regimul de vize

Comisia Europeană a cerut miercuri ţărilor membre ale Uniunii Europene să înceteze negocierile bilaterale cu Statele Unite în vederea eliminării vizelor, înainte de o reuniune între oficiali de la Bruxelles şi Washington pe această temă, în Slovenia.

22 afișări
Imaginea articolului CE cere statelor membre să îşi suspende negocierile cu SUA privind regimul de vize

CE cere statelor membre să îşi suspende negocierile cu SUA privind regimul de vize

"Aştept ca statele membre să suspende negocierile cu Statele Unite în domeniile de competenţă ale Uniunii Europene", a declarat comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, într-o conferinţă de presă la Brdo Pri Kranju, în apropiere de Ljubljana.

"Nu vreau să împiedic statele membre să semneze protocoale de acord", a recunoscut el. "Însă un acord politic este un lucru, implementarea sa este un altul", a subliniat el.

Cehia, Estonia şi Letonia au semnat miercuri protocoale de acord separate cu Washingtonul, în care acceptă să aplice măsuri de securitate cerute de administraţia americană pentru zborurile transatlatice, în schimbul eliminării vizelor pentru cetăţenii lor.

Alte trei state membre, Slovacia, Ungaria şi Lituania, sunt dispuse să facă acelaşi lucru începând de vineri, cu ocazia vizitei în Europa a secretarului american de Interne, Michael Chertoff, care va participa joi la o reuniune cu reprezentanţi ai Uniunii Europene, la Brdo Pri Kranju.

"Protocoalele de acord semnate de aceste ţări nu sunt considerate constrângătoare din punct de vedere juridic", a declarat Frattini. Ele vor dobândi caracter coercitiv când vor fi implementate, a explicat el.

"Nici un stat membru nu poate implementa dispoziţii în domenii ce ţin de responsabilitatea Uniunii Europene", a avertizat el, citând "transmiterea de date personale".

"Nici un acces la datele Uniunii Europene nu poate fi acceptat", a precizat el.

Frattini a adăugat că beneficiază de sprijinul tuturor statelor membre în aceată privinţă.

Ministrul sloven de Interne, Dragutin Mate, a cărui ţară deţine preşedinţia UE până în iunie, a confirmat această declaraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici