Ceasurile electrice din Europa au rămas în urmă cu 6 minute din cauza unei dispute dintre Serbia şi Kosovo

Ceasurile electrice din 25 de state din Europa au rămas în urmă cu şase minute, în ultimele două luni, din cauza unei dispute dintre Serbia şi Kosovo, anunţă ENTSO-E, asociaţia transportatorilor europeni de energie.

7242 afișări
Imaginea articolului Ceasurile electrice din Europa au rămas în urmă cu 6 minute din cauza unei dispute dintre Serbia şi Kosovo

Ceasurile electrice din Europa au rămas în urmă cu 6 minute din cauza unei dispute dintre Serbia şi Kosovo

Reţeaua interconectată de electricitate din Europa a pierdut 113 GWh de la mijlocul lunii ianuarie, în condiţiile în care Kosovo a consumat mai multă electricitate decât a furnizat, iar Serbia nu a mai acoperit acest deficit, aşa cum făcea de obicei. Drept urmare, frecvenţa reţelei, de 50hz, a scăzut în toată reţeaua europeană, iar ceasurile electrice, care măsoară timpul acordându-se cu frecvenţa din sistemul energetic, au rămas în urmă cu până la şase minute. Problema a afectat ceasurile radio cu alarmă, ceasurile cuptoarelor sau cele ale sistemelor de încălzire.

Nordul Kosovo, care adăposteşte o minoritate sârbă, a rămas fidel Belgradului, dar nu plăteşte energia pe care o consumă, iar o înţelegere din 2015 care trebuia să rezolve problema a fost blocată de Serbia.

Operatorul de transport sârb, EMS, a precizat, într-un comunicat, că în ianuarie şi februarie Kosovo a folosit în mod neautorizat energie electrică din reţeaua europeană sincronizată. Un oficial al operatorului din Kosovo a spus că de energie a beneficiat minoritatea sârbă, care nu a plătit pentru curent.

Vineri după-amiază ENTSO-E a anunţat că scăderea de frecvenţă care a afectat ceasurile a încetat, şi că lucrează la un plan de readucere a situaţiei la normal, respectiv la recuperarea energiei ce lipseşte din sistem.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici