Cel puţin 12 delegaţii au părăsit sala, în timpul discursului lui Ahmadinejad la ONU - VIDEO

Cel puţin 12 delegaţii, între care cea franceză şi americană, au părăsit miercuri seară, la New York, sala Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu scopul de a protesta faţă de discursul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, considerat "antisemit".

50 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 12 delegaţii au părăsit sala, în timpul discursului lui Ahmadinejad la ONU - VIDEO

Cel puţin 12 delegaţii au părăsit sala, în timpul discursului lui Ahmadinejad la ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Plecarea delegaţiei franceze a fost confirmată de o sursă diplomatică franceză.

Discursul preşedintelui iranian a fost "inacceptabil", a declarat un diplomat francez, precizând că o reuniune între europeni a avut loc în prealabil, pentru a lua o decizie privind o eventuală ieşire din sală.

Delegaţia Statelor Unite a părăsit de asemenea sala, au declarat surse diplomatice americane.

"Este dezamăgitor că Ahmadinejad a ales din nou să recurgă la o retorică plină de ură, ofensatoare şi antisemită", a declarat Mark Kornblau, purtător de cuvânt al misiunii americane de pe lângă ONU.

Canada a anunţat şi ea că va boicota discursul.

In timpul alocutiunii sale, presedintele iranian a realizat un lung rechizitoriu impotriva situatiei actuale din lume, conducand atacuri voalate, cel mai adesea impotriva Statelor Unite si evreilor.

"Nu mai este acceptabil ca o mică minoritate să domine politica, economia şi cultura într-o mare parte a lumii, datorită reţelelor sale sofisticate, să instaureze o nouă formă de sclavie şi să strice reputaţia altor naţiuni, inclusiv cea a naţiunilor europene şi a Statelor Unite, cu scopul de a-şi atinge obiectivele sale rasiste", a spus Ahmadinejad.

Într-o aluzie la Statele Unite şi intervenţiile sale în Irak şi Afganistan, preşedintele iranian a apreciat că "nu este acceptabilă trimiterea de trupe la mii de kilometri, pentru a duce acolo un război şi a răspândi sânge, teroare şi intimidare".

Potrivit unui diplomat european, in afara Statelor Unite şi Frantei, tarile care au parasit sala Adunarii Generale a ONU au fost in numar de cel putin 12.

Printre ele, a precizat acest diplomat, figurau Marea Britanie, Italia, Germania, Danemarca, Ungaria, Argentina, Costa Rica, Uruguay, Noua Zeelandă şi Australia.

Anterior în cursul zilei, anturajul preşedintelui Nicolas Sarkozy a declarat că delegaţiile celor 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea părăsi sala Adunării Generale în timpul discursului său, în cazul unei "provocări" din partea lui Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici