Cel puţin opt morţi şi 24 de răniţi în sud-estul Afganistanului, într-un atentat sinucigaş

Un atentat sinucigaş care aparent viza agenţi ai unei companii de securitate s-a soldat cu moartea a opt persoane şi rănirea altor 24, joi după-amiază la Gardez, capitala provinciei Paktia şi principalul oraş din sud-estul Afganistanului, a anunţat un purtător de cuvânt provincial.

15 afișări
Imaginea articolului Cel puţin opt morţi şi 24 de răniţi în sud-estul Afganistanului, într-un atentat sinucigaş

Cel puţin opt morţi şi 24 de răniţi în sud-estul Afganistanului, într-un atentat sinucigaş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paktia se învecinează cu provincia Khost, în care guvernatorul interimar şi trei persoane au fost rănite într-un alt atentat, şi unde la 30 decembrie, într-o bază americană, şapte agenţi din cadrul CIA au fost ucişi într-un atac sinucigaş.

La Gardez, un kamikaze a declanşat explozibilii pe care îi avea asupra sa în faţa unor vehicule ale unei companii de securitate în centrul oraşului, a anunţat purtătorul de cuvânt al provinciei Paktia, Rohullah Samon.

"Până în prezent am numărat opt morţi, dar bilanţul ar putea creşte", a adăugat el, precizând că alte 24 de persoane au fost rănite.

Directorul companiei de securitate, două dintre gărzile acestuia, un comerciant, două fetiţe şi doi trecători au fost ucişi, a precizat Samon.

În ultimii ani, în sud-estul Afganistanului, unde există atât numeroşi combatanţi talibani, cât şi din cadrul reţelei Haqqani, au fost comise numeroase atacuri sinucigaşe, adesea revendicate de rebeli.

Atentatele comise de militanţi din cadrul insurgenţei, care a câştigat teren în ultimii trei ani în această ţară, vizează în special oficiali ai Guvernului de la Kabul, dar şi forţele afgane şi pe aliaţii lor americani din cadrul NATO.

Dar civilii rămân în continuare principalele victime ale conflictului afgan.

La sfârşitul lui decembrie, ONU anunţa că numărul civililor ucişi a crescut cu 10 procente în primele zece luni din 2009. Datele globale din 2009, care urmează să fie anunţate în curând, le-ar putea depăşi pe cele din 2008, când s-a înregistrat o scădere de 40 la sută faţă de 2007.

O organizaţie neguvernamentală afgană pentru apărarea drepturilor omului a anunţat că trei copii mor în fiecare zi în timpul conflictului afgan, ca victime ale atentatelor, bombardamentelor şi luptelor tot mai violente.

Paktia şi Khost sunt, în plus, situate la frontiera unor zone tribale pakistaneze foarte instabile, ca Waziristanul de Nord, considerat drept unul dintre principalele fiefuri ale talibanilor pakistanezi şi aliaţilor acestora din cadrul al-Qaida, dar şi o bază a rebelilor afgani, în special a celor din reţeaua Haqqani.

Forţele armate americane şi-au intensificat, în ultima perioadă, tirurile de rachetă lansate de la bordul unor avioane fără pilot împotriva Waziristanului de Nord, doar în ultima săptămână fiind lansate cinci rachete.

Reţeaua al-Qaida a anunţat joi că atentatul împotriva CIA de la Khost reprezenta o "răzbunare" pentru victimele avioanelor fără pilot din Pakistan.

Totodată, americanii încurajează Pakistanul, unul dintre aliaţii lor în "războiul împotriva terorismului", să facă mai mult pentru a neutraliza grupările înarmate care desfăşoară atacuri împotriva trupelor lor şi celor ale NATO, în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici