Cele două nave de război trimise de Iran în Mediterana au sosit în Siria pentru a instrui Marina

Cele două nave de război pe care Iranul le-a trimis săptămâna trecută în Marea Mediterană au sosit în portul sirian Tartous, pentru o misiune de instruire a Marinei siriene, a anunţat luni postul de televiziune de ştiri Irinn.

563 afișări
Imaginea articolului Cele două nave de război trimise de Iran în Mediterana au sosit în Siria pentru a instrui Marina

Cele două nave de război trimise de Iran în Mediterana au sosit în Siria pentru a instrui Marina (Imagine: Arhiva Mediafax foto/AFP)

Cele două nave, distrugătorul Naghdi şi nava de susţinere şi alimentare Kharg, "urmează să ofere instruire Marinei siriene în virtutea acordului (de cooperare militară) existent" între Teheran şi Damasc, a adăugat postul de televiziune pe site-ul său.

Sursa citată nu a făcut precizări despre natura acestei misiuni de instruire.

Aceasta este a doua oară când nave de război iraniene intră în Mediterana după Revoluţia islamică din 1979. Cu ocazia primei misiuni iraniene în Marea Mediterană în februarie 2011, două nave - Kharg şi fregata Alvand - au mers în Siria pentru o escală în portul Lattakia, după care s-au întors în Marea Roşie şi Iran.

Această primă trecere a navelor de război iraniene prin canalul Suez din 1979 a provocat reacţii vehemente din partea Israelului, care le-a calificat drept "provocare" şi şi-a plasat Marina în stare de alertă. Statele Unite au lansat la rândul lor un avertisment navelor iraniene, cerându-le să se "conformeze legilor internaţionale şi să nu întreprindă nicio acţiune care ar putea compromite securitatea".

"Urmărim îndeaproape deplasarea a două nave pentru a verifica dacă acestea se apropie de coastele israeliene", a afirmat sâmbătă un oficial din cadrul Ministerului israelian de Externe, fără alte comentarii.

Această nouă misiune în Mediterana vizează să "consolideze prezenţa Iranului în apele internaţionale, care este dreptul său natural, şi constituie un semn al puterii noastre maritime", a declarat luni ministrul iranian al Apărării, Ahmad Vahidi, pentru agenţia oficială Irna.

Prezenţa navelor iraniene într-un port sirian intervine în timp ce regimul de la Damasc, principalul aliat al Teheranului în Orientul Mijlociu, este ameninţat de o revoltă a populaţiei sale, în pofida unei represiuni care s-a soldat cu mii de morţi în decurs de un an şi a antrenat izolarea internaţională a Siriei.

Iranul, care nu a condamnat niciodată această represiune, acuză Israelul şi statele occidentale că sunt responsabile de revolta populaţiei, cu scopul de a slăbi frontul ţărilor ostile statului evreu, pe care Teheranul a jurat să-l şteargă de pe hartă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici