Cele mai mari armate NATO sunt în conflict în Siria. Erdogan ameninţă cu represalii împotriva militanţilor kurzi susţinuţi de SUA

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a apărat sâmbătă decizia de a bombarda forţele kurde susţinute de SUA în Siria, într-o ofensivă care inflamează relaţiile cu Washingtonul.

2480 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari armate NATO sunt în conflict în Siria. Erdogan ameninţă cu represalii împotriva militanţilor kurzi susţinuţi de SUA

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

Turcia a intensificat atacurile aeriene şi bombardamentele asupra poziţiilor YPG ca represalii pentru un atac sinucigaş cu bombă în capitala turcă, afirmând că a ucis cel puţin 58 de militanţi, după ce Statele Unite au doborât joi o dronă turcă care s-a apropiat prea mult de trupele americane din zonă, informează Bloomberg.

"Vom continua cu hotărâre lupta noastră împotriva terorismului", a declarat Erdogan la convenţia partidului său de la Ankara. "Vom cere socoteală organizaţiilor sângeroase".

Erdogan a vorbit la o zi după ce Turcia a cerut SUA să nu mai colaboreze cu YPG, considerate un aliat esenţial al SUA pentru a învinge Statul Islamic în Siria, dar aceste miliţii kurde sunt considerate teroriste de către Ankara.

Având cele mai mari două armate din NATO, SUA şi Turcia au motive întemeiate pentru a-şi menţine alianţa de peste şapte decenii. Dar legăturile sunt tensionate după înarmarea şi antrenarea forţelor kurde YPG de către SUA, precum şi achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare antirachetă.

Turcia consideră că YPG este un grup terorist afiliat la gruparea separatistă kurdă PKK, cu care armata turcă luptă de peste trei decenii. PKK este recunoscut ca organizaţie teroristă de către SUA şi Uniunea Europeană.

Demersul militar al Turciei are ca scop să împiedice grupurile kurde care păstrează controlul asupra unei mari porţiuni de teritoriu din Siria, care este împotmolită într-un război civil din 2011, să încerce să îşi creeze o autonomie cu sprijinul SUA.

Prin alungarea forţelor kurde, Turcia doreşte să creeze o zonă tampon de-a lungul graniţei sale în speranţa de a convinge aproximativ 4 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, să se întoarcă acasă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici