Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate

Centrala nucleară avariată de la Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate şi a fost "ticsită" cu mai mult uraniu decât era prevăzut, relatează The Daily Mail în ediţia electornică de marţi.

45 afişări
Imaginea articolului Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate

Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inginerii americani care au conceput clădirea nu au prevăzut păstrarea combustibilului nuclear uzat între pereţii "subţiri" ai clădirilor reactorului, afectaţi de cutremurul de la 11 martie. Dar, înăuntrul acestora, la momentul producerii dezastrului, se afla echivalentul de bare de uraniu puternic radioactive utilizate în şase ani. Oficali din cadrul Guvernului japonez, companiei de electricitate şi autorităţii de reglementare vor trebui să explice, acum, de ce erau stocate înăuntrul clădirii aceste bare de combustibil nuclear uzat.

O alternativă mai sigură, dar mai scumpă, ar fi fost construirea de clădiri separate, special concepute pentru stocare de material nuclear. Dar cheltuielile au fost reduse, din ordinul directorului executiv Masataka Shimizu. Criza, care a ameninţat ţara cu un posibil "Armaghedon nuclear", a atras atenţia asupra procedurilor de securitate şi unui trecut de teste eşuate. Detaliile cu privire la stocarea barelor au apărut în înregistrarea unei prezentări a Tokyo Electric Power Co (TEPCO), în cadrul unei conferinţe organizate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Între 2005 şi 2009, Fukushima a înregistrat cea mai mare rată de accidente din rândul marilor centrale nucleare japoneze, potrivit datelor colectate de Organizaţia Japoneză pentru Siguranţa Energiei Nucleare. Muncitorii centralei au fost expuşi unui nivel de radiaţie mai important decât orice alţi muncitori din domeniu, arată aceste date. Fukushima Daiichi a "forţat, în timp, limitele capacităţii de stocare a uraniului", porivit unei prezentări din noiembrie 2010.

Cercetătorul care a realizat prezentarea, Yumiko Kumano, din cadrul TEPCO, nu a putut fi contactat, pentru comentarii, iar un purtător de cuvânt al firmei a refuzat să discute pe aceste teme. Fukushima Daiichi este cea mai veche instalaţie nucleară a companiei, care s-a confruntat, în ultimii zece ani, cu o serie de incidente de securitate. În 2002, TEPCO a recunoscut că a falsificat date de securitate de la reactorul 1, iar în 2003 a închis toate cele 17 centrale nucleare ale sale, pentru a-şi asuma responsabilitatea scandalului şi o scurgere de combustibil la Fukushima.

În 2007, după un puternic cutremur în regiunea centralei nucleare Kashiwazaki-Kariwa din Niigata, TEPCO a raportat cu întârziere două scurgeri de radiaţii şi a calculat în mod eronat cantitatea de radiaţie emisă într-un al treilea incident. Şi autoritatea de reglementare japoneză a fost criticată. În 1999, un studiu comandat de Departamentul american al Energiei stabilea că muncitori din cadrul centralei Tokaimura, grav accidentaţi, au produs o reacţie nucleară în lanţ, din cauza pregătirii insuficiente. Datele sale arată că agenţia are câte doi inspectori pentru fiecare dintre cele 54 de centrale nipone.

Autorităţile nipone au prelungit cu zece ani, cu doar o lună înaintea seismului şi tsunamiului din 11 martie, durata de funcţionare a celor mai vechi dintre reactoarele centralei nucleare de la Fukushima, în pofida avertismentelor privind siguranţa, informează New York Times, în ediţia online.

Comisia niponă de reglementare în domeniul nuclear a atras atenţia în legătură cu riscul defectării generatoarelor de energie electrică ale centralei de la Fukushima din cauza coroziunii provocate de apă. Generatoarele au fost defectate de tsunamiul din 11 martie, blocând sistemul de răcire a reactoarelor.

La câteva săptămâni după prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor, compania TEPCO a recunoscut că nu verificase 33 de componente ale sistemelor de răcire, inclusiv pompele de apă şi generatoarele de electricitate, potrivit unui raport oficial al Agenţiei de reglementare.

Potrivit autorităţilor nipone, "întreţinerea centralei a fost necorespunzătoare", iar calitatea inspecţiei a fost insuficientă.

La câteva săptămâni după elaborarea raportului, a avut loc cutremurul puternic din 11 martie, urmat de un tsunami devastator care au afectat grav centrala nucleară de la Fukushima.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici