Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate

Centrala nucleară avariată de la Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate şi a fost "ticsită" cu mai mult uraniu decât era prevăzut, relatează The Daily Mail în ediţia electornică de marţi.

45 afişări
Imaginea articolului Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate

Centrala Fukushima a înregistrat unele dintre cele mai slabe rezultate la teste de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Inginerii americani care au conceput clădirea nu auprevăzut păstrarea combustibilului nuclear uzat între pereţii"subţiri" ai clădirilor reactorului, afectaţi decutremurul de la 11 martie. Dar, înăuntrul acestora, la momentulproducerii dezastrului, se afla echivalentul de bare de uraniuputernic radioactive utilizate în şase ani. Oficali din cadrulGuvernului japonez, companiei de electricitate şi autorităţii dereglementare vor trebui să explice, acum, de ce erau stocateînăuntrul clădirii aceste bare de combustibil nuclear uzat.

O alternativă mai sigură, dar mai scumpă, ar fi fostconstruirea de clădiri separate, special concepute pentrustocare de material nuclear. Dar cheltuielile au fost reduse, dinordinul directorului executiv Masataka Shimizu. Criza, care aameninţat ţara cu un posibil "Armaghedon nuclear", a atras atenţiaasupra procedurilor de securitate şi unui trecut de teste eşuate.Detaliile cu privire la stocarea barelor au apărut în înregistrareaunei prezentări a Tokyo Electric Power Co (TEPCO), în cadrul uneiconferinţe organizate de Agenţia Internaţională pentru EnergieAtomică (AIEA).

Între 2005 şi 2009, Fukushima a înregistrat cea mai marerată de accidente din rândul marilor centrale nuclearejaponeze, potrivit datelor colectate de OrganizaţiaJaponeză pentru Siguranţa Energiei Nucleare. Muncitorii centraleiau fost expuşi unui nivel de radiaţie mai important decât oricealţi muncitori din domeniu, arată aceste date. Fukushima Daiichi a"forţat, în timp, limitele capacităţii de stocare a uraniului",porivit unei prezentări din noiembrie 2010.

Cercetătorul care a realizat prezentarea, Yumiko Kumano, dincadrul TEPCO, nu a putut fi contactat, pentru comentarii, iar unpurtător de cuvânt al firmei a refuzat să discute pe aceste teme.Fukushima Daiichi este cea mai veche instalaţie nucleară acompaniei, care s-a confruntat, în ultimii zece ani, cu o serie deincidente de securitate. În 2002, TEPCO a recunoscut că afalsificat date de securitate de la reactorul 1, iar în 2003 aînchis toate cele 17 centrale nucleare ale sale, pentru a-şi asumaresponsabilitatea scandalului şi o scurgere de combustibil laFukushima.

În 2007, după un puternic cutremur în regiunea centraleinucleare Kashiwazaki-Kariwa din Niigata, TEPCO a raportat cuîntârziere două scurgeri de radiaţii şi a calculat în mod eronatcantitatea de radiaţie emisă într-un al treilea incident. Şiautoritatea de reglementare japoneză a fost criticată. În 1999, unstudiu comandat de Departamentul american al Energiei stabilea cămuncitori din cadrul centralei Tokaimura, grav accidentaţi, auprodus o reacţie nucleară în lanţ, din cauza pregătiriiinsuficiente. Datele sale arată că agenţia are câte doi inspectoripentru fiecare dintre cele 54 de centrale nipone.

Autorităţile nipone au prelungit cu zece ani, cu doar olună înaintea seismului şi tsunamiului din 11 martie, durata defuncţionare a celor mai vechi dintre reactoarele centralei nuclearede la Fukushima, în pofida avertismentelor privindsiguranţa, informează New York Times, în ediţia online.

Comisia niponă de reglementare în domeniul nuclear a atrasatenţia în legătură cu riscul defectării generatoarelor de energieelectrică ale centralei de la Fukushima din cauza coroziuniiprovocate de apă. Generatoarele au fost defectate de tsunamiul din11 martie, blocând sistemul de răcire a reactoarelor.

La câteva săptămâni după prelungirea duratei de funcţionare areactoarelor, compania TEPCO a recunoscut că nu verificase 33 decomponente ale sistemelor de răcire, inclusiv pompele de apă şigeneratoarele de electricitate, potrivit unui raport oficial alAgenţiei de reglementare.

Potrivit autorităţilor nipone, "întreţinerea centralei a fostnecorespunzătoare", iar calitatea inspecţiei a fostinsuficientă.

La câteva săptămâni după elaborarea raportului, a avut loccutremurul puternic din 11 martie, urmat de un tsunami devastatorcare au afectat grav centrala nucleară de la Fukushima.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici