Ceremonii de comemorare a victimelor accidentului de la Smolensk, în Polonia

Ceremoniile religioase şi manifestaţiile au început, duminică dimineaţă, în Polonia, pentru comemorarea catastrofei aeriene în care preşedintele polonez Lech Kaczynski şi alţi 95 de oficiali polonezi au murit în urmă cu un an la Smolensk, în Rusia.

18 afișări
Imaginea articolului Ceremonii de comemorare a victimelor accidentului de la Smolensk, în Polonia

Ceremonii de comemorare a victimelor accidentului de la Smolensk, în Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Divizaţi în legătură cu cauzele acestui accident şi cursul anchetei desfăşurate în Rusia şi Polonia, polonezii pot urmări două programe separate de celebrare: programul oficial şi cel realizat de opoziţia conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, fratele vitreg al preşedintelui defunct.

La ora 06.41 GMT (09.41 ora României, momentul la care s-a produs accidentul, în urmă cu un an), preşedintele Bronislaw Komorowski şi premierul Donald Tusk au depus o jerbă în faţa unei plăci comemorative dedicate victimelor accidentului, la biserica militară din Varşovia.

În acest timp, Jaroslaw Kaczynski, care a decis să boicoteze ceremoniile oficiale, a depus o coroană de flori în faţa palatului prezidenţial, în mijlocul unei mulţimi entuziaste de simpatizanţi.

Kaczynski critică vehement Guvernul pentru că a lăsat Rusia să conducă ancheta şi nu a respins concluziile acesteia.

Simpatizanţii partidului său, Lege şi Justiţie, au anunţat pentru duminică nu mai puţin de patru manifestaţii în memoria victimelor catastrofei, de la ora locală 06.00 la 22.00, în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, cu un marş cu torţe la ora 18.00 GMT (21.00 ora României).

Autorităţile poloneze au prevăzut o ceremonie oficială în faţa unui memorial al victimelor accidentului la cimitirul Powazki din Varşovia, urmată de o slujbă solemnă la catedrală şi de un concert la Teatrul Naţional.

Avionul Tupolev 154, care îi transporta la 10 aprilie 2010 pe preşedintele Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze pe o ceaţă densă la Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici