Cetăţenii moldoveni au trimis două mii de scrisori pentru redobândirea cetăţeniei române

Cetăţenii din Republica Moldova au luat cu asalt oficiile poştale pentru a trimite scrisori recomandate la Consulatul României, solicitând redobândirea cetăţeniei române, în numai două zile fiind expediate circa două mii de scrisori, relatează Pro TV Chişinău.

105 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii moldoveni au trimis două mii de scrisori pentru redobândirea cetăţeniei române

Cetăţenii din R. Moldova au trimis două mii de scrisori pentru redobândirea cetăţeniei române (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Majoritatea persoanelor au precizat că au decis să depună cereri după ce România a simplificat procedura de redobândire a cetăţeniei.

"De ieri, de pe data de 22, au început să vină şi să depună cereri. Ieri au fost în jur de o mie. Astăzi se pare că o să fie mai mulţi din câte se vede", a declarat directorul adjunct al Poştei din Republica Moldova, Ana Starciuc.

Scrisoarea trimisă la Consulat trebuie să conţină o cerere-tip, o recipisă recomandată şi un plic cu timbre cu adresa expeditorului. După expedierea cererii, solicitantul trebuie să aştepte o invitaţie din partea Consulatului pentru depunerea dosarului.

Guvernul României a simplificat săptămâna trecută procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei pentru moldoveni. Termenul maxim de verificare a dosarului a fost redus de la şase la cinci luni. Totodată, dreptul de a solicita cetăţenia a fost extins pentru descendenţii până la gradul trei, dreptul fiind valabil în forma anterioară a legii pentru rudele de până la gradul doi. Cetăţenii din Republica Moldova pot obţine cetăţenia română mai repede dacă îşi depun actele la Ministerul Justiţiei de la Bucureşti, nu la Consulatul de la Chişinău.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat anterior că până în prezent 800.000 de cetăţeni din Republica Moldova au depus cereri de redobândire a cetăţeniei române.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici