Cetăţenii moldoveni cu dublă cetăţenie nu mai au dreptul de a deţine funcţii publice

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o lege prin care persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie nu vor putea deţine funcţii publice, relatează BBC România în pagina electronică.

2464 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii moldoveni cu dublă cetăţenie nu mai au dreptul de a deţine funcţii publice

Parlamentul Republicii Moldova

Legea dublei cetăţenii fusese trimisă spre reexaminare de preşedintele Vladimir Voronin în februarie, după ce Parlamentul adoptase o formă iniţială în decembrie 2007, votată graţie majorităţii comunistă. Joi, noul proiect de lege a beneficiat de sprijinul parlamentarilor comunişti dar şi de cel al creştin-democraţilor.

"Noi am ţinut cont de obiecţiile preşedintelui, în sensul de a verifica, a identifica mai concret lista celor care cad sub incidenţa legii, reieşind din principiile democratice, practica europeană, dar ţinând cont de prevederile constituţionale, referitoare la necesitatea asigurării protecţiei statalităţii şi asigurării independenţei statului moldonean", a declarat preşedintele Comisiei juridice pentru numiri şi imunităţi, Vladimir Ţurcanu.

Legea adoptată stabileşte accesul la secretul de stat drept criteriu de restricţie pentru persoanele cu cetăţenie dublă sau multiplă.

Persoanele care intră sub incidenţa noii legislaţii nu vor mai putea deţine funcţii publice de conducere. Printre funcţiile vizate de lege se restricţionează accesul la cele de preşedinte al republicii, membru al Guvernului, deputat, preşedinte de raion, membru al Comisiei Electorale Centrale şi al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, angajat al serviciului de informaţii şi securitate sau de membru al consiliilor de administraţie al Băncii Naţionale.

Restricţia de a deţine o altă cetăţenie decât cea a Republicii Moldova nu va mai viza, aşa cum se prevedea în varianta iniţiala a legii, persoanele care deţin funcţii fără a avea acces la informaţiile clasificate, precum politiştii, funcţionarii serviciului public şi ai administraţiei publice locale, vameşii şi angajaţi ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Mai mulţi comentatori şi lideri politici ai opoziţiei au apreciat noua lege drept discriminatorie, în condiţiile în care numărul cetăţenilor cu dublă sau multiplă cetăţenie ajunge la câteva sute de mii în Republica Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici