China, dispusă la dialog cu Dalai Lama dacă acesta renunţă la independenţă

China este în continuare pregătită pentru un dialog cu Dalai Lama dacă acesta renunţă la independenţă, a reiterat vineri premierul Wen Jiabao, la sfârşitul unei săptămâni care marchează 50 de ani de la revolta împotriva prezenţei chineze în regiune.

16 afișări
Imaginea articolului China, dispusă la dialog cu Dalai Lama dacă acesta renunţă la independenţă

China, dispusă la dialog cu Dalai Lama dacă acesta renunţă la independenţă (Imagine: Mediafax Foto)

"Faţă de Dalai Lama, poziţia noastră este consecventă şi clară, este suficient să renunţe la acţiunile sale separatiste şi vom fi pregătiţi să continuăm dialogul cu reprezentanţii săi, uşa noastră este larg deschisă", a precizat acesta într-o conferinţă de presă, adăugând totodată că situaţia din Tibet este calmă.

"Situaţia de ansamblu în Tibet este stabilă şi calmă, tibetanii vor să trăiască şi să muncească în pace", a declarat Wen, în urma sesiunii anuale a Parlamentului de la Beijing. Acesta a respins ideea eşecului politicii chineze în Tibet.

"Este exact contrariul, stabilitatea şi progresul continuu al Tibetului demonstrează corectitudinea politicii noastre", a adăugat acesta precizând că Beijingul a efectuat investiţii importante în regiune.

"Constituţia şi legile protejează libertatea şi drepturile tibetanilor, în special libertatea religioasă", a insitat Wen.

Pentru a preveni protestele cu prilejul celei de a 50-a aniversări a revoltei împotriva prezenţei chineze şi a revoltei din martie 2008 (soldată cu 21 de morţi potrivit Beijingului şi 203 potrivit oficialilor tibetani din exil), China a mobilizat efective importante de securitate în regiune.

Aniversarea a fost marcată de manifestaţii peste tot în lume, în timp ce Dalai Lama a acuzat China că a făcut din Tibet un "infern" şi a ucis "sute de mii de tibetani".

Citeşte şi:

Dalai Lama: China a transformat Tibetul într-un "iad pe pământ"

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici