Chişinăul, dispus să ofere Transnistriei o autonomie mai extinsă decât a Găgăuziei

Chişinăul este dispus să ofere Transnistriei o autonomie mai extinsă decât cea a Găgăuziei, a declarat premierul moldovean Zinaida Graceanîi, adăugând că este convinsă că se va ajunge la un acord în acest sens, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty în pagina electronică.

30 afișări
Imaginea articolului Chişinăul, dispus să ofere Transnistriei o autonomie mai extinsă decât a Găgăuziei

Chişinăul, dispus să ofere Transnistriei o autonomie mai extinsă decât a Găgăuziei (Imagine: Mediafax/AFP)

Criza din Georgia nu va genera instabilitate în Republica Moldova, marcată de propriul conflict teritorial legat de Transnistria, a declarat premierul în timpul unei vizite efectuate la 3 septembrie la postul Radio Free Europe/Radio Liberty, unde a participat la o conferinţă de presă referitoare la eforturile ţării sale de a rezolva diferendul transnistrean.

Ea a mai spus că Guvernul de la Chişinău este dispus să acorde Transnistriei nivelul maxim de autonomie şi a menţionat exemplul Găgăuziei. "Pe teritoriul Republicii Moldova avem regiunea autonomă găgăuză, care a fost înfiinţată în 1994 şi care funcţionează foarte bine", a spus Greceanîi. "Bineînţeles, (Transnistria) ar putea şi ar trebui să aibă o autonomie mai extinsă, din punct de vedere financiar şi economic, iar noi trebuie să lucrăm la acest lucru. Şi sunt convinsă că vom ajunge la un acord", a mai spus ea.

Referitor la acţiunile militare ale Georgiei în Osetia de Sud, Greceanîi a mai spus că Republica Moldova nu ar utiliza forţa în Transnistria. "Conflictul transnistrean poate fi şi trebuie rezolvat într-un mod absolut paşnic. Nu există altă opţiune", a spus ea. "Ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud nu va destabiliza în nici un fel situaţia din Republica Moldova, în contextul rezolvării conflictului transnistrean. Din contră, a consolidat societatea moldoveană".

Întrebată despre obţinerea paşapoartelor ruseşti de către cetăţenii moldoveni, ea a apreciat că este dreptul lor. "Cetăţenii Republicii Moldova pot avea dublă cetăţenie. Şi nu putem interzice nimănui să deţină dublă cetăţenie. Există o astfel de interdicţie doar pentru funcţionari, care trebuie să fie doar cetăţeni ai Republicii Moldova", a subliniat premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici