Chuck Hagel, nominalizat la conducerea Pentagonului, audiat de Senat joi

Chuck Hagel, nominalizat de către Barack Obama la şefia Pentagonului, îşi prezintă priorităţile joi, la ora locală 9.30 (16.30, ora României), în faţa senatorilor din cadrul Comisiei pentru Forţele Armate, într-o audiere care promite să fie animată de criticii săi republicani.

163 afișări
Imaginea articolului Chuck Hagel, nominalizat la conducerea Pentagonului, audiat de Senat joi

Chuck Hagel (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Fost senator republican, Chuck Hagel şi-a construit viziunea asupra lumii sub focul inamic, în Vietnam, dar şi-a manifestat, ulterior, ostilitatea faţă de un intervenţionism american energic, la fel ca John Kerry, colegul său de la Departamentul de Stat.

În răspunsuri scrise la întrebări adresate de senatori, Hagel îşi asumă politica preşedintelui Barack Obama.

"În contetul unei ameninţări prezente în continuare din partea Iranului, este necesar ca viitorul secretar al Apărării să rămână vigilent, cu scopul de a continua să împiedice Iranul să obţină arma nucleară, şi este necesar să îşi menţină angajamentul faţă de securitatea Israelului", scrie el.

Înainte să fie nominalizat la conducerea Departamentului Apărării, Hagel, un pragmatic, a suscitat o polemică în cadrul partidului său, unii reproşându-i lipsa de susţinere faţă de Israel sau o naivitate în privinţa intenţiilor Iranului în domeniul nuclear.

"Din nefericire (...), avem opinii prea opuse din punct de vedere filozofic, pe fond, pentru ca eu să susţin nominalizarea sa", a avertizat Jim Inhofe, liderul grupului republicanilor din Comisia pentru Forţele Armate.

Anumiţi republicani îl critică pe Hagel, de exemplu pentru că a votat împotriva unei consolidări a sancţiunilor împotriva Iranului. Opoziţia lui Hagel faţă de a doua fază a Războiului din Irak l-a costat prietenia a numeroşi colegi. Mulţi afirmă că vor vota împotriva confirmării sale.

Declaraţiile sale despre grupul de "lobby evreiesc" sau despre faptul că nu este un senator israelian i-au atras critici, în special din partea unor senatori evrei sau foarte ataşaţi de apărarea Israelului.

Încă de la nominalizare, preşedintele Parlamentului israelian a criticat desemnarea lui Chuck Hagel. "Nominalizarea lui Hagel nu influenţează doar asupra Irsaelului, ci asupra ansamblului echilibrului strategic mondial. Teoria «spendidei izolări» apărată de Hagel modifică strategia americană în lume", a declarat Reuven Rivlin.

Însă fostul senator a dat asigurări Israelului de o "susţinere totală" şi a apreciat că criticii săi au "deformat complet" poziţiile pe care le-a exprimat în trecut.

Contactaţi de AFP, o serie de oficiali de la Pentagon şi-au exprimat încrederea în faptul că Hagel va fi confirmat la conducerea Departamentului Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici