Cinci americani deţinuţi în Iran au fost eliberaţi, în cadrul unui acord prin care Teheranul a obţinut deblocarea a 6 miliarde de dolari

Un avion care transporta cinci americani eliberaţi de Iran cu destinaţia SUA a plecat luni din Doha, ca parte a unui schimb de prizonieri cu cinci iranieni deţinuţi în Statele Unite şi a transferului a 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene, marcând un acord rar între cei doi vechi inamici.

433 afișări
Imaginea articolului Cinci americani deţinuţi în Iran au fost eliberaţi, în cadrul unui acord prin care Teheranul a obţinut deblocarea a 6 miliarde de dolari

Cinci americani deţinuţi în Iran au fost eliberaţi, în cadrul unui acord prin care Teheranul a obţinut deblocarea a 6 miliarde de dolari

"Astăzi, cinci americani nevinovaţi care au fost încarceraţi în Iran se întorc în sfârşit acasă", a declarat preşedintele american Joe Bidencu puţin timp înainte ca deţinuţii americani să coboare scările unui avion qatarez la Doha pentru a fi îmbrăţişaţi de diplomaţii americani.
 
Casa Albă a confirmat că un avion care îi transporta pe cei cinci, împreună cu doi membri ai familiei americane care au părăsit Teheranul împreună cu ei mai devreme, era în drum spre Statele Unite, unde ar urma să li se ofere tratament medical de către armata americană în timp ce se adaptează la libertate.
 
Separat, televiziunea de stat iraniană Press TV a declarat că cei cinci iranieni reţinuţi de Statele Unite şi acuzaţi de comiterea unor infracţiuni au fost eliberaţi şi că doi dintre ei au aterizat la Teheran.
 
Nu se aşteaptă ca ceilalţi trei să se întoarcă în Iran.
 
"Aceasta a fost o acţiune pur umanitară", a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raisi după ce a sosit la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU. "Cu siguranţă poate fi un pas pe baza căruia în viitor pot fi întreprinse alte acţiuni umanitare".
 
Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran, adversari de peste 40 de ani, au fost deosebit de aspre de când fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat în 2018 la un acord de limitare a programului nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni americane, relatează Reuters.
 
Washingtonul suspectează că programul ar putea avea ca scop dezvoltarea de arme nucleare, o ambiţie pe care Teheranul o neagă, care ar putea ameninţa Israelul sau aliaţii americani din ţările arabe din Golf.
 
Analiştii americani şi-au exprimat scepticismul cu privire la faptul că este posibil să se înregistreze progrese în curând în ceea ce priveşte problema nucleară sau alte probleme.
 
"Schimbul de prizonieri deschide probabil calea pentru o diplomaţie suplimentară în jurul programului nuclear în această toamnă, deşi perspectiva de a ajunge la un acord este foarte îndepărtată", a declarat Henry Rome de la Washington Institute for Near East Policy.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici