Cine a fost Alexei Navalnîi, omul ce i s-a opus lui Putin

  • Alexei Navalnîi a fost avocat şi a apărut pe scena politică din Rusia în 2011
  • El a fost alături de Boris Nemţov unul din liderii protestelor din 2011-2013, cunoscute ca ”revoluţia de zăpadă”
  • Dizidentul deconspira prin investigaţii corupţii din aturajul lui Vladimir Putin
  • Navalnîi nu a fost admis să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018
  • În 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent chimic din grupul Novichok.
1620 afișări
Imaginea articolului Cine a fost Alexei Navalnîi, omul ce i s-a opus lui Putin

Cine a fost Alexei Navalnîi, omul ce i s-a opus lui Putin

Politicianul rus Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia.

Navalnîi a fost cel cunoscut ca principalul oponent al lui Vladimir Putin din ultimii ani. Navalnîi avea 47 de ani şi avea doi copii. A apărut pe scena politică în 2011, alături de un alt opozant al preşedintelui rus, Boris Nemţov, fiind de mai multe ori arestat de procurorii ruşi.

Navalnîi a fost preşedintele partidului ”Rusia viitorului” şi fondatorul Fundaţiei Anti-Corupţiei. Opozantul lui Putin era cunoscut pentru investigaţiile prin care deconspiră schemele de corupţie ale apropiaţilor preşedintelui rus, inclusiv ale fostului preşedinte şi premier Dmitri Medvedev.

Politicianul a încercat să candideze la alegerile prezindeţiale din 2018, dar Comisia Electorală rusă a respins candidatura acestuia. În 2020, Alexei s-a opus modificării Constituţiei ruse, prin care Vladimir Putin obţine anularea mandatelor de preşedinte şi poate candida din nou în 2024.

Pe 20 august 2020, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, din grupa novichok. Novichok este o serie substanţe chimice binare dezvoltate de Uniunea Sovietică şi Rusia în perioada 1971-1993. Este de până la zece ori mai puternic decât soman.

El a fost transferat de urgenţă în Berlin, la o clinică privată pentru tratament. După două săptămâni, Alexei şi-a revenit din coma indusă. 

După o perioadă petrecută în Occident în care şi-a revenit după tentativa de asasinat, Navalnîi s-a întors voluntar în Rusia şi a fost arestat la sosire. Pe parcursul ultimilor doi ani el a primit numeroase condamnări ce totalizau peste 30 de ani de închisoare. Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, el a fost transferat într-o nou închisoare din Siberia. 

Pe parcursul perioadei de detenţie, echipa lui a continuat să îi trasmită mesajele critice la adresa regimului lui Putin.

Alexei Navalnîi nu e primul critic al Kremlinului ce moare în mod suspect. Lista disidenţilor care au murit după ce s-au opus lui Putin este lungă şi poate fi văzută AICI

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici