Războiul Israel - Hamas. În cadrul şedinţei de guvern, miniştrii ar cere o supraveghere mai atentă a negocierilor privind ostaticii. Complexul unui lider Hamas a fost atacat de israelieni.

  • În cadrul şedinţei de guvern, miniştrii ar cere o supraveghere mai atentă a negocierilor privind ostaticii.
  • Rapsodul Ben Gvir, premierul îi mulţumeşte lui Biden pentru sprijin şi spune că nu are "nevoie de ajutor" pentru a naviga în relaţia cu SUA.
  • Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că numărul morţilor din Gaza se ridică la 27.365.
  • Ben Gvir pentru WSJ: Sprijinul SUA pentru Israel "ar fi complet diferit" sub conducerea lui Trump.
  • Armata israeliană a făcut un raid într-un complex din Gaza al unui lider Hamas.
2290 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. În cadrul şedinţei de guvern, miniştrii ar cere o supraveghere mai atentă a negocierilor privind ostaticii. Complexul unui lider Hamas a fost atacat de israelieni.

Complexul unui lider Hamas a fost atacat de israelieni

UPDATE Cabinetul de război, în şedinţă privind stadiul campaniei din Gaza

Cabinetul de război la nivel înalt se reuneşte în prezent în şedinţă cu privire la stadiul campaniei din Gaza, precum şi la eforturile de a ajunge la un acord de eliberare a ostaticilor cu Hamas.

UPDATE Israelul va aduce 65.000 de muncitori străini în construcţii pentru a-i înlocui pe palestinieni

Guvernul israelian a declarat că va aduce 65.000 de muncitori străini din India, Sri Lanka şi Uzbekistan pentru a relua construcţiile blocate din 7 octombrie, când muncitorii palestinieni au fost trimişi acasă în urma atacului ucigaş al Hamas asupra Israelului.

Aproximativ 72.000 de muncitori palestinieni erau angajaţi pe şantierele de construcţii din Israel înainte de atac, ceea ce a determinat guvernul să îi concedieze şi să îi excludă din Israel din motive de securitate.

Au mai rămas aproximativ 20.000 de muncitori străini, dar aproape jumătate din şantierele de construcţii din ţară au fost închise din cauza lipsei forţei de muncă.

Un purtător de cuvânt al ministerului locuinţelor a declarat că se aşteaptă ca noi grupuri de muncitori străini să sosească în următoarele săptămâni, în timp ce guvernul încearcă să evite un blocaj al ofertei care ar risca să reaprindă preţurile imobiliare, în condiţiile în care ratele dobânzilor încep să scadă.

UPDATE Gallant se întâlneşte cu trimisul SUA pentru criza din Liban; un raport susţine că Hochstein îi transmite progrese

Ministrul apărării, Yoav Gallant, se întâlneşte cu trimisul SUA, Amos Hochstein, la Tel Aviv. Hochstein conduce diplomaţia de navetă între Israel şi Liban, în încercarea de a preveni o escaladare a conflictului.

Gallant afirmă că Israelul este "angajat faţă de cetăţenii noştri. Suntem pregătiţi să rezolvăm această criză prin înţelegeri diplomatice. Totuşi, suntem pregătiţi şi pentru orice alt scenariu".

Liderii Israelului au avertizat în repetate rânduri că gruparea teroristă Hezbollah trebuie să fie mutată departe de graniţă, unde reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene. Acesta a declarat că este pregătit să ia măsuri militare pentru a face acest lucru.

Canalul 12 relatează că Hochstein a transmis "semne" ale unei posibile soluţii diplomatice, care va include într-adevăr mutarea Hezbollah înapoi. Nu există o confirmare oficială a acestui lucru.

UPDATE Canada va sancţiona coloniştii violenţi din Cisiordania şi liderii Hamas

Canada va impune sancţiuni pentru coloniştii israelieni care incită la violenţă în Cisiordania şi va introduce noi sancţiuni pentru liderii Hamas, a declarat ministrul de externe Melanie Joly, după ce Statele Unite au luat măsuri similare săptămâna trecută.

Joi, Statele Unite au sancţionat patru bărbaţi israelieni acuzaţi de implicare în violenţe în teritoriu.

Într-un interviu acordat duminică postului Canadian Broadcasting Corp, Joly a declarat că unii colonişti "vor fi sancţionaţi" şi "vom introduce, de asemenea, noi sancţiuni pentru liderii Hamas".

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat vineri că ia în considerare posibilitatea de a impune sancţiuni coloniştilor "extremişti" din Cisiordania.

UPDATE Raport: Hamas nu va da un răspuns la acordul din această seară, dar va cere încetarea războiului

Canalul de ştiri 12  spune că, contrar rapoartelor anterioare, este puţin probabil ca Hamas să ofere un răspuns în această seară la propunerea de acord privind ostaticii care i-a fost prezentată de Qatar şi Egipt.

De asemenea, liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, va cere garanţii solide pentru încetarea războiului şi retragerea trupelor israeliene - ceea ce Israelul a declarat că nu va face.

În acelaşi timp, o sursă apropiată de Hamas a declarat pentru reţeaua palestiniană Quds News Network că părţile nu sunt aproape de un acord şi confirmă că Hamas va cere încetarea războiului.

UPDATE IDF vede agenţi Hamas în vestul oraşului Khan Younis ascunzându-se printre adăposturile civililor

IDF a identificat că agenţii Hamas din zona de vest a Khan Younis s-au ascuns printre adăposturile civile.

În ultimele zile, aproximativ 120.000 de palestinieni au fost evacuaţi din tabăra Khan Younis prin intermediul unui coridor umanitar stabilit de IDF. Printre cei 120.000 care se deplasează prin acest coridor, trupele Brigăzii Givati au prins aproximativ 500 de suspecţi de terorism şi i-au predat pentru a fi interogaţi în Israel. Unii sunt suspectaţi că ar fi implicaţi în atacurile din 7 octombrie, potrivit unor surse militare.

"Brigada operează în forţă în vestul Khan Younis şi reuşeşte să scoată teroriştii din ascunzătorile lor în fiecare zi", a declarat comandantul brigăzii, colonelul Liron Betito.

UPDATE Vizită în Israel şi în Iordania a ministrului francez al afacerilor externe

Ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, va vizita mâine Israelul şi Iordania, anunţă Ambasada Franţei.

El urmează să se întâlnească cu premierul Benjamin Netanyahu, cu ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, cu consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi, cu ministrul de externe Israel Katz şi cu liderul opoziţiei Yair Lapid.

În cadrul turneului de patru zile, ministrul va vizita Egiptul, Iordania şi Libanul.

UPDATE La 3 săptămâni de la trimiterea medicamentelor pentru ostaticii din Gaza, nicio confirmare că acestea au sosit

La aproape trei săptămâni după ce s-a anunţat că medicamentele vor fi transferate ostaticilor din Gaza, nu există încă nicio confirmare că acest lucru s-a întâmplat.

O anchetă a The Times of Israel la cabinetul prim-ministrului nu a dat astăzi niciun răspuns substanţial. În plus, un reprezentant al echipei medicale şi de rezilienţă a Forumului Ostacilor şi al Familiilor Dispărute spune că nu are informaţii noi.

În urma unui acord negociat de Qatar şi Egipt, Doha a anunţat la 16 ianuarie că livrarea medicamentelor pentru ostatici va începe la 17 ianuarie, în schimbul transferului concomitent al unor cantităţi mari de ajutoare medicale şi umanitare pentru populaţia din Gaza. O zi mai târziu, s-a raportat că Comitetul Internaţional al Crucii Roşii nu va fi implicat în acest acord şi că Qatar va garanta livrarea medicamentelor.

Ca parte a înţelegerii, Israelul a cerut o dovadă vizuală a livrării medicamentelor către fiecare ostatic.

Mulţi dintre ostatici au boli cronice care necesită medicaţie zilnică şi monitorizare medicală regulată. Alţii au fost răniţi în timpul capturării lor. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii nu a vizitat niciunul dintre ostatici pentru a verifica starea lor şi pentru a le oferi tratamentul medical necesar.

UPDATE Cabinetul de război se reuneşte la ora 19.00; potrivit unor rapoarte, Hamas va da atunci un răspuns cu privire la acordul privind ostaticii

Cabinetul de război urmează să se reunească astăzi la ora 19.00 pentru a discuta evoluţiile din războiul cu gruparea teroristă Hamas.

În jurul aceleiaşi ore, potrivit unor rapoarte neconfirmate din presa arabă, Hamas ar putea prezenta răspunsul său la ultima ofertă de acord privind ostaticii care i-a fost prezentată de mediatori.

UPDATE Ministerul Apărării: Prima etapă de înarmare a echipelor de apărare din oraşele de frontieră din Gaza a fost finalizată

Armata şi Ministerul Apărării afirmă că au finalizat prima etapă de distribuire de armament echipelor de apărare civilă din aproximativ 70 de comunităţi din apropierea Fâşiei Gaza, pentru a le consolida, ca parte a lecţiilor învăţate în urma atacurilor din 7 octombrie.

Echipamentul include pistoale, veste ceramice, încălţăminte şi căşti de protecţie.

"În săptămânile următoare vor fi furnizate mai multe echipamente, inclusiv arme, echipamente medicale şi logistice", se arată într-un comunicat.

Echipele primesc, de asemenea, o pregătire intensificată.

Acţiuni similare sunt întreprinse în oraşele de frontieră din nordul Israelului, evacuate în mare parte pe fondul atacurilor continue ale Hezbollah.

UPDATE În cadrul şedinţei de guvern, miniştrii ar cere o supraveghere mai atentă a negocierilor privind ostaticii

Miniştrii Likud prezenţi la şedinţa de astăzi a cabinetului au insistat ca orice decizie ulterioară privind o potenţială înţelegere privind ostaticii să fie luată în faţa întregului cabinet, şi nu doar a micului cabinet de război, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel. Cererea include orice alte întâlniri în străinătate ale şefului Mossad, David Barnea, cu intermediari internaţionali.

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, ministrul educaţiei, Yoav Kisch, ministrul transporturilor, Miri Regev, ministrul de externe, Israel Katz, şi ministrul diasporei, Amichai Chikli, au susţinut această cerere.

Aceştia şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei reveniri la operaţiunile de luptă după un armistiţiu de lungă durată şi la identitatea teroriştilor care ar putea fi eliberaţi din închisorile israeliene în cadrul unui acord.

Canalul 12 relatează că premierul Benjamin Netanyahu a declarat miniştrilor că raportul de trei prizonieri palestinieni eliberaţi pentru fiecare ostatic eliberat - ca în acordul privind ostaticii din noiembrie - ar trebui să fie punctul de referinţă pentru orice acord ulterior.

UPDATE Sirenele de raid aerian sună din nou de-a lungul frontierei de nord

Sirenele sună din nou de-a lungul graniţei de nord a Israelului, în oraşul Metula.

Anterior au fost sirene în localitatea vecină Kiryat Shmona, ambele în apropiere de graniţa cu Libanul.

În această dimineaţă au fost auzite mai multe sirene în apropierea graniţei, despre care IDF a declarat ulterior că au fost alarme false.

UPDATE Noul ministru francez al afacerilor externe soseşte în Egipt înainte de  vizitele în Israel, Iordania şi Liban

Noul ministru francez de externe, Stephane Sejourne, soseşte în Egipt, la începutul unui turneu în Orientul Mijlociu, care îl va duce în zilele următoare în Iordania, Israel şi Liban.

Sejourne, aflat la începutul primului său turneu de acest gen de la învestirea sa în funcţia de ministru de externe luna trecută, afirmă pe reţelele de socializare că i-a transmis preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi dorinţa Franţei "de a obţine o încetare a focului umanitară în Gaza şi de a relua discuţiile pentru o soluţie... cu două state".

UPDATE Rapsodul Ben Gvir, premierul îi mulţumeşte lui Biden pentru sprijin şi spune că nu are "nevoie de ajutor" pentru a naviga în relaţia cu SUA

Premierul Benjamin Netanyahu vorbeşte pe larg despre legăturile dintre SUA şi Israel în cadrul şedinţei de cabinet de la Tel Aviv, părând să riposteze la comentariile ministrului securităţii naţionale Itamar Ben Gvir, fără a-l numi.

"Asta nu înseamnă că nu avem dezacorduri, dar până acum am reuşit să le depăşim cu decizii hotărâte şi ponderate", susţine el.

Netanyahu spune că există cei care spun da la orice cerere a SUA şi primesc laude în străinătate, în timp ce pun în pericol securitatea naţională a Israelului, şi cei care spun nu şi primesc laude acasă, în timp ce dăunează intereselor fundamentale ale Israelului.

Netanyahu solicită, de asemenea, un proces de schimbare a UNRWA cu "alte organizaţii care nu sunt pătate de sprijinul pentru terorism".

UPDATE Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că numărul morţilor din Gaza se ridică la 27.365

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că cel puţin 27.365 de persoane au fost ucise în teritoriu până în prezent în timpul războiului.

Ultimul bilanţ include 127 de decese în ultimele 24 de ore, se arată într-un comunicat al ministerului, în timp ce un total de 66.630 de persoane au fost rănite în Gaza de la izbucnirea războiului, pe 7 octombrie. 

UPDATE IDF spune că sirenele de la graniţa de nord din această dimineaţă au fost alarme false

Mai multe sirene de rachete care au sunat în comunităţile din Pandihala Galileii în ultima oră au fost alarme false, spune un purtător de cuvânt militar.

Se pare că gruparea teroristă libaneză Hezbollah nu a efectuat încă niciun atac în nordul Israelului astăzi.

UPDATE Lapid şi Gantz îl atacă pe Ben Gvir pentru comentariile sale despre Biden: "dăunează efortului de război"

Liderul opoziţiei, Yair Lapid, şi ministrul Benny Gantz îl critică pe ministrul securităţii naţionale, Itamar Ben Gvir, pentru comentariile sale la adresa preşedintelui american Joe Biden, făcute pentru Wall Street Journal.

Gantz scrie pe X că "dezacordurile sunt permise, chiar şi cu cel mai mare şi mai important aliat al nostru, dar ar trebui să vină în forurile relevante şi nu în comentarii iresponsabile în mass-media, care dăunează intereselor strategice ale statului Israel, securităţii ţării şi eforturilor de război în acest moment".

Gantz adaugă că "premierul ar trebui să îl cheme la ordine pe ministrul securităţii naţionale, care în loc să se ocupe de problemele de securitate internă provoacă daune enorme relaţiilor externe ale Israelului".

UPDATE Trupele continuă să lupte împotriva atacatorilor Hamas în Khan Younis, conform IDF

IDF afirmă că trupele au efectuat un raid asupra unei clădiri din Khan Younis folosită de un comandant de rang înalt al Hamas, în timp ce luptele şi loviturile împotriva grupării teroriste continuă în întreaga Fâşie Gaza.

În partea de vest a Khan Younis, Brigada de paraşutişti a efectuat un raid asupra unei clădiri cu mai multe etaje despre care IDF spune că a fost folosită de comandantul Brigăzii Khan Younis a Hamas pentru a gestiona luptele împotriva Israelului.

În clădire, IDF spune că trupele au găsit arme şi echipamente militare.

UPDATE Ben Gvir pentru WSJ: Sprijinul SUA pentru Israel "ar fi complet diferit" sub conducerea lui Trump

Ministrul de extremă-dreapta al Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, declară pentru Wall Street Journal că Israelul ar fi primit mai mult sprijin din partea SUA dacă fostul preşedinte Donald Trump ar fi fost reales, scrie Times of Israel.

"În loc să ne ofere tot sprijinul său, [preşedintele american Joe] Biden este ocupat cu acordarea de ajutor umanitar şi combustibil [pentru Gaza], care merge la Hamas", spune Ben Gvir, adăugând că "dacă Trump ar fi la putere, comportamentul SUA ar fi complet diferit".

De asemenea, Ben Gvir declară pentru agenţia de presă că premierul Benjamin Netanyahu "se află la o răscruce de drumuri" şi că "trebuie să aleagă în ce direcţie va merge", dar ministrul spune că nu intenţionează să se retragă din actualul guvern, deşi a ameninţat în repetate rânduri că va face acest lucru.

UPDATE Ministerul Sănătăţii, condus de Hamas, afirmă că 92 de persoane au fost ucise peste noapte în Gaza

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, afirmă că cel puţin 92 de persoane au fost ucise în cursul nopţii, inclusiv în ceea ce biroul de presă al grupării teroriste susţine că a fost un atac aerian israelian asupra unei grădiniţe din Rafah, unde se adăposteau persoane strămutate.

Nu a existat un răspuns imediat din partea IDF cu privire la această afirmaţie. Cifra nu a putut fi verificată în mod independent.

Sute de mii de locuitori din Gaza au ajuns în Rafah, cel mai sudic oraş, pentru a scăpa de luptele din alte părţi ale Fâşiei şi după ce IDF i-a îndemnat să evacueze alte zone în lunile de când a început războiul Israelului împotriva Hamas.

Ştirea iniţială

Un „raid ţintit” a fost efectuat într-un complex folosit de un comandant al Hamas, au declarat reprezentanţii Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), citaţi de Sky News. Potrivit armatei, complexul era folosit folosit de comandantul Brigăzii Khan Younis.

În interior au fost găsite puşti AK-47, muniţie, echipament militar şi „bunuri tehnologice”, a mai anunţat IDF.

Luptătorii Hamas din zonă au fost ucişi, a precizat IDF.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici