CONCEDIEREA a 46 de procurori numiţi de Administraţia OBAMA, anunţată de Departamentul de Justiţie

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a cerut demisia a 46 de procurori americani, generând indignare din partea unor oficiali care spun că aceştia nu au fost anunţaţi înainte de aceste concedieri, relatează site-ul postului CNN.

1464 afișări
Imaginea articolului CONCEDIEREA a 46 de procurori numiţi de Administraţia OBAMA, anunţată de Departamentul de Justiţie

Concedierea a 46 de procurori numiţi de Administraţia Obama, anunţată de Departamentul de Justiţie (Imagine: Hepta)

Departamentul de Justiţie a anunţat concedierile vineri după-amiaza, iar mulţi procurori nu au primit notificări oficiale că sunt demişi şi nu li s-a spus măcar înainte acest lucru, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate.

Procurorul General adjunct Dana Boente începuse să îi anunţe pe fiecare dintre procurori că trebuie să îşi dea demisia când Departamentul de Justiţie a emis un comunicat.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate a spus că "această situaţie nu ar fi putut fi gestionată mai rău de atât" din cauza inexistenţei unei notificări prealabile. Mulţi procurori au aflat din presă că trebuie să demisioneze.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a explicat faptul că demisiile forţate sunt un act implicit când se instalează o nouă Administraţie.

"Şi a fost cazul şi în cadrul altor tranziţii, mulţi dintre procurorii Statelor Unite numiţi de Administraţia precedentă au părăsit deja Departamentul de Justiţie. Procurorul general a cerut acum celor 46 de procurori americani numiţi de (n.r. fostul) preşedinte care mai sunt în funcţie să îşi depună demisia pentru a asigura o tranziţie uniformă", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Sarah Isgur Flores.

Este un act obişnuit ca Administraţiile să ceară celor numiţi de fostul preşedinte să demisioneze, însă ceea ce este mai puţin obişnuit este faptul că anunţul de vineri a fost făcut în mod brusc, comentează CNN.

O listă cu procurorii americani cărora li s-a cerut demisia nu este deocamdată disponibilă, însă unul dintre ei este Preet Bharara, procurorul federal din Manhattan, potrivit unui oficial din cadrul Departamentului de Justiţie. Bharara s-a întâlnit în noiembrie cu Donald Trump după alegeri şi a spus reporterilor că noul preşedinte american i-a cerut să rămână în funcţie şi că el a fost de acord.

Demisiile depuse de doi procurori, procurorul general adjunct Dana Boente şi rezerva sa, Rod Rosenstein, au fost respinse de Trump, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie.

Administraţiile americane au dreptul de a înlocui şi de a numi procurori.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici