Concedieri în masă în Africa de Sud: O companie minieră a dat afară 12.000 de angajaţi care au participat la greve ilegale

Compania minieră sud-africană Anglo American Platinum (Amplats), cel mai mare producător de platină din lume, a concediat vineri 12.000 de angajaţi participanţi la o grevă ilegală care durează de trei săptămâni, potrivit presei internaţionale.

625 afișări
Imaginea articolului Concedieri în masă în Africa de Sud: O companie minieră a dat afară 12.000 de angajaţi care au participat la greve ilegale

Concedieri în masă în Africa de Sud: O companie minieră a dat afară 12.000 de angajaţi care au participat la greve ilegale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După două luni de greve care au degenerat în proteste violente şi s-au soldat cu 48 de decese, mişcările muncitorilor din minerit au început să se răspândească spre alte sectoare ale economiei Africii de Sud, cea mai mare din Africa.

Grupul petrolier Shell a anunţat vineri că nu mai poate onora contractele de livrare de carburanţi în zona Johannesburg din cauza unei greve a camionagiilor, care durează de două săptămâni, potrivit agenţiei Reuters.

În noaptea de joi spre vineri, protestele violente ale greviştilor au fost marcate de un nou deces, poliţia împuşcând un miner.

Potrivit Associated Press, preluată de Washington Post, liderul sindical de la Amplats a declarat că 12.000 de mineri au fost anunţaţi prin email sau SMS că au fost concediaţi din cauza participării la greva neautorizată.

Contactaţi de AP, reprezentanţii companiei au refuzat pentru moment să comenteze informaţiile, pregătind un comunicat de presă.

Aproximativ 20.000 de angajaţi ai Amplats sunt în grevă generală încă din 12 septembrie, revendicând majorări salariale.

Africa de Sud produce 75% din necesarul mondial de platină.

Potrivit BBC, Amplats a suferit pierderi de peste 80 milioane de dolari din cauza grevei din Africa de Sud, la care participă 28.000 de angajaţi.

Protestele, cele mai violente greve de la sfârşitul apartheid-ului, reprezintă o mare problemă pentru preşedintele Jacob Zuma, a cărui formaţiune politică, Congresul African Naţional, are legături strânse cu sindicatele.

Zuma a fost criticat pentru reacţia "moale" la criză, în special după ziua de 16 august, când forţele de ordine au ucis 34 de grevişti la mina de platină Marikana, deţinută de compania britanică Lonmin.

Moneda locală (randul) a scăzut cu 2% vineri faţă de dolar, aproape de minimul ultimilor 3 ani, din cauza temerilor investitorilor că guvernul nu face faţă protestelor.

În perioada premergătoare alegerilor din decembrie, puterea pare preocupată mai degrabă de divergenţele politice din interior şi de menţinerea legăturilor cu sindicatele decât de stabilizarea economiei.

Moody's a retrogradat săptămâna trecută ratingul Africii de Sud, iar grevele tot mai răspândite din sectorul minier şi alte ramuri ale economiei ameninţă să frâneze creşterea economică într-o perioadă oricum dificilă.

Ministrul Finanţelor, Pravi Gordhan, a anunţat deja că va reduce prognoza de creştere economică pentru acest an odată cu rectificarea bugetară pregătită pentru 24 octombrie. În prezent, estimarea oficială presupune o creştere de 2,7% a PIB în 2012, puţin probabilă în contextul actual.

În prezent, peste 75.000 de mineri participă la greve, majoritatea neautorizate. Numărul reprezintă 15% din forţa de muncă din sectorul minier sud-african, care generează 6% din PIB.

Vienri, protestatarii dintr-un oraş minier din apropierea minei Amplats de la Rustenburg au baricadar străzile cu bolovani şi cauciucuri incendiate, supravegheaţi de un contingent de poliţişti echipaţi pentru lupte de stradă, însoţiţi de vehicule blindate.

În ultimele zile, protestatarii au incendiat un centru de instruire profesională al Amplats şi două benzi de transportare a minereului, pagube care vor necesita investiţii costisitoare odată ce conflictele de muncă se vor fi rezolvat, iar compania va dori să repornească operaţiunile.

AngloGold Ashanti, cel mai mare producător de aur din Africa de Sud, a pierdut aproape întreaga capacitate de producţie din cauza grevelor spontane, iar următorii doi jucători de pe piaţă se confruntă de asemenea cu probleme serioase.

GoldFields, al patrulea producător de aur din lume, a evacuat marţi 5.000 de grevişti din campusul angajaţilor companiei, pentru a evita intimidarea minerilor care nu iau parte la proteste, potrivit BBC.

Grevele dau semne de răspândire către industria manufacturieră, care generază 15% din PIB-ul ţării, iar protestele camionagiilor ameninţă să blocheze activitatea economică.

"Există rezerve de carburant în întreaga ţară, deci problema nu este aceasta, ci livrarea în condiţii de siguranţă către centrele de distribuţie şi retail", a anunţat Shell după ce a invocat situaţia de forţă majoră, suspendând contractele din motive care nu ţin de companie.

Celelalte companii petroliere nu au ajuns încă în situaţia Shell, însă sunt vulnerabile la extinderea grevelor.

Sindicatul transportatorilor, care a declanşat o grevă la care participă 20.000 de camionagii, a cerut colegilor din sectorul feroviar şi cel maritim să se alăture protestelor.

Producţia de cărbune nu este încă afectată de greve, însă izbucnirea unor conflicte de muncă în acest sector ar avea consecinţe dezastruoase pentru economie, din moment ce 85% din producţia de electricitate a Africii de Sud depinde de cărbuni.

Multe supermarketuri şi companii de logistică au de asemenea probleme de aprovizionare din cauza grevei camionagiilor.

General Motors a anunţat că producţia de la fabrica de automobile din Port Elizabeth a fost afectată de greve, iar muncitorii fabricii Toyota de la Durban au revenit vineri la muncă după 4 zile de proteste, obţinând o majorare salarială de 5,4%.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici