Confruntarea cu Iranul este într-un punct "decisiv", afirmă Obama

Confruntarea referitoare la programul nuclear iranian controversat este într-un punct de "cotitură decisiv", a declarat joi preşedintele american, Barack Obama, în cadrul unui discurs rostit la Cairo.

12 afișări
Imaginea articolului Confruntarea cu Iranul este într-un punct "decisiv", afirmă Obama

Confruntarea cu Iranul este într-un punct "decisiv", afirmă Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dispuşi să mergem înainte, fără condiţii prealabile, pe baza respectului reciproc", chiar dacă va fi dificil "să depăşim deceniile de neînceredere" faţă de Iran, a afirmat el, la Universitatea din Cairo.

"Dar este clar pentru toţi cei care sunt vizaţi că atât timp cât va fi vorba de arme nucleare, ne aflăm într-un punct de cotitură decisiv", a menţionat el.

"Nu este vorba numai despre interesele americane. Este vorba despre a împiedica o cursă a înarmării nucleare în Orientul Mijlociu care ar putea duce această regiune şi lumea pe o cale extrem de periculoasă", a precizat Obama.

Potrivit preşedintelui american, acest lucru nu exclude "ca orice naţiune, inclusiv Iranul, să aibă dreptul să acceadă la puterea nucleară în mod paşnic" dacă se conformează Tratatului de neproliferare nucleară.

Înainte de discursul preşedintelui SUA, liderul suprem iranian Ali Khamenei declara joi că voinţa schimbării politicii SUA în Orientul Mijlociu trebuie să se concretizeze în fapte.

Barack Obama a respins declaraţiile preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad care a negat de mai multe ori amploarea Holocaustului.

"Vineri voi vizita muzeul lagărului de la Buchenwald, unde evreii au fost torturaţi, împuşcaţi sau gazaţi de către nazişti. Şase milioane de evrei au fost ucişi, aproape cât actuala populaţie a Israelului. A nega acest lucru este fără fundament, odios şi denotă ignoranţă", afirmă Obama.

"A ameninţa Israelul cu distrugerea sau a repeta stereotipurile despre evrei este extrem de grav", a explicat Obama.

După vizita în Egipt, Obama va vizita vineri fostul lagăr de concentrare de la Buchenwald (Germania), iar sâmbătă va participa la ceremoniile organizate cu ocazia a 65 de ani de la Debarcarea în Normandia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici