VIOLENŢE LA KIEV: Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine soldate cu 5 morţi şi 300 de răniţi. Jandarmii au adus un vehicul blindat în piaţă. Ce le cere Ianukovici protestatarilor - FOTO, VIDEO

Confruntările care au izbucnit miercuri dimineaţa la Kiev s-au intensificat, manifestanţi aruncând cu cocteiluri Molotov în direcţia forţelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanţe de cauciuc şi lansând grenade asurzitoare. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti" şi a declarat că regretă profund moartea unor persoane.

5700 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢE LA KIEV: Confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine soldate cu 5 morţi şi 300 de răniţi. Jandarmii au adus un vehicul blindat în piaţă. Ce le cere Ianukovici protestatarilor - FOTO, VIDEO

VIOLENŢE LA KIEV: Confruntările între manifestanţi şi forţele de ordine se intensifică. Jandarmii au adus un vehicul blindat în piaţă. Ce le cere Ianukovici protestatarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 01:11 Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev

Zeci de mii de manifestanţi proeuropeni s-au reunit în centrul Kievului, miercuri seara, după o zi marcată de ciocniri mortale cu poliţia.

Noi ciocniri aveau loc între manifestanţi şi scutieri, în contextul în care opoziţia a ameninţat că va trece "în ofensivă" începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii.

În pofida temperaturilor de minus 10 grade, militanţi din cadrul opoziţiei s-au mobilizat pentru a consolida baricadele care protejează Piaţa Independenţei.

Accesul în Piaţa Independenţei, aflată de două luni în centrul unei mişcări de contestare generate de refuzul autorităţilor ucrainene de a semna Acordul de Asociere cu UE, este restricţionat în unele locuri.

La câţiva sute de metri, pe strada Gruşevski, unde confruntări violente au avut loc duminică, ciocnirile continuau între manifestanţi şi forţele de ordine.

Opozanţii aruncau cu cocteiluri Molotov în direcţia scutierilor, de care sunt separaţi de o baricadă în flăcări.

UPDATE 20:11 Opoziţia ucraineană avertizează că va trece "în ofensivă" dacă Ianukovici nu face concesii

Manifestanţii din Ucraina vor trece "în ofensivă" începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii, afirmă unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Klişko, citat de AFP.

"Dacă Viktor Ianukovici nu face concesii, joi vom trece în ofensivă", a avertizat Klişko în faţa a zeci de mii de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev, recomandând preşedintelui să convoace alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate.

UPDATE 19:00 Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la cinci morţi şi 300 de răniţi - opoziţie

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi, anunţă un centru medical al opoziţiei, citat de AFP.

"Deocamdată, avem cinci morţi. Aproximativ 300 de persoane au fost rănite în cursul zilei de miercuri", a declarat coordonatorul centrului medical, Oleg Musii.

Potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, patru dintre cei cinci manifestanţi decedaţi prezintă urme de gloanţe.

Bilanţul precedent era de doi morţi şi zeci de răniţi.

Uniunea Europeană s-a declarat "şocată" de violenţele din Ucraina, avertizând Kievul cu "posibile acţiuni" şi "consecinţe" asupra relaţiilor bilaterale. "Deplângem în termenii cei mai puternici utilizarea forţei şi violenţele", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că UE analizează "posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale".

"Este prematur să spun care vor fi aceste acţiuni; vor fi decise la nivel colectiv. Suntem şocaţi de ultimele ştiri venite din Ucraina", a subliniat Barroso.

Autorităţile ucrainene au anunţat, miercuri, că doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în centrul oraşului Kiev, în cursul confruntărilor între manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine.

UPDATE Forţele de ordine au adus un vehicul blindat la confruntările cu protestatarii

Forţele de ordine din Ucraina au adus cel puţin un vehicul blindat la confruntările cu manifestanţii proeuropeni adunaţi la Kiev, relatează AFP, notând că este prima dată când se intervine cu un astfel de vehicul.

GALERIE FOTO

Vehiculul blindat a avansat pe strada Grucevski din Kiev, traversând baricade părăsite de manifestanţi. 

Sute de agenţi ai forţelor de ordine au mers în spatele vehiculului.

UPDATE: Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu trei dintre liderii opoziţiei ucrainene

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit miercuri cu trei lideri ai opoziţiei, în încercarea de a găsi o soluţie pentru încetarea violenţelor din centrul oraşului Kiev, anunţă Preşedinţia ucraineană.

Viktor Ianukovici s-a întâlnit cu Arseni Iaţeniuk, Oleg Tiagnibok şi Vitali Klişko.

La reuniune a fost prezent şi Andriy Kliuiev, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională.

UPDATE: Ianukovici îi îndeamnă pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti"

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici i-a îndemnat miercuri pe ucraineni să nu dea curs apelurilor unor "extremişti" şi să continue înfruntările violente din centrul Kievului, care s-au soldat cu doi morţi.

"Regret profund moartea unor persoane în conflictul provocat de extremişti. Îndemn oamenii să nu dea curs apelurilor extremiştilor politici", a declarat Ianukovici, citat într-un comunicat difuzat de preşedinţie.

UPDATE: Poliţia ucraineană lansează un nou asalt împotriva manifestanţilor şi câştigă teren

Poliţia ucraineană a lansat un nou asalt împotriva manifestanţilor regrupaţi pe strada Gruşevski, în centrul Kievului, reuşind să disperseze manifestanţi cu ajutorul gazelor lacrimogene şi grenadelor asurzitoare.

Un cordon de scutieri a avansa în direcţia manifestanţilor, care ripostau aruncând cu pietre şi coctailuri Molotov.

Ambulanţe preluau răniţi.

Membri din cadrul forţelor antirevoltă ucrainene au format cordoane, în spatele scuturilor, iar manifestanţi aruncau cu cocteiluri Molotov şi pietre în ei, pe strada care conduce spre Parlament, a constat un corespondent AFP.

Manifestanţii se adăposteau, la rândul lor, în spatele unor vehicule de poliţie incendiate zilele trecute.

Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare la Kiev, anunţă parchetul ucrainean

Doi bărbaţi au fost ucişi prin împuşcare, în centrul Kievului, unde se desfăşurau confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, a anunţat miercuri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici