Confuzie în Germania după ce ministrul de Interne anunţă limitări cu privire la refugiaţii din Siria

Confuzia a cuprins Germania după ce ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a anunţat că sirienii nu vor primi protecţie şi statutul de refugiaţi, determinând Berlinul să dezmintă asemenea măsuri, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

655 afișări
Imaginea articolului Confuzie în Germania după ce ministrul de Interne anunţă limitări cu privire la refugiaţii din Siria

Confuzie în Germania după ce ministrul de Interne anunţă limitări cu privire la refugiaţii din Siria (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

De Maiziere a fost nevoit să-şi retracteze vineri seara declaraţiile referitoare la schimbarea statutului sirienilor care se refugiază în Germania.

Astfel, la doar câteva ore după ce declarase într-un interviu pentru Deutschlandradio că, în viitor, sirienii vor primi "pentru o perioadă limitată de timp" o "protecţie subsidiară", dar nu statutul deplin de refugiaţi, ministrul a fost obligat să se corecteze în mod public.

"Pentru moment, lucrurile vor rămâne aşa cum sunt", a declarat el.

Declaraţiile sale iniţiale au creat confuzie cu privire la politica Guvernului german faţă de refugiaţi.

Oraşele şi municipalităţile germane depun eforturi să facă faţă numărului mare de persoane care cer azil în ţară. Guvernul federal a anunţat că aşteaptă cel puţin 800.000 de cereri de azil anul acesta, însă unii experţi au estimat la peste un milion numărul persoanelor care ar putea căuta refugiu în Germania până la sfârşitul lui decembrie.

Sirienii reprezintă cel mai mare grup de oameni care fug în Germania din calea războiului civil din ţara lor, soldat cu aproximativ 250.000 de morţi. Până în prezent, aproximativ 244.000 de sirieni au cerut azil, de la începutul anului, în această ţară.

- Plan de acordare a unui "statut subsidiar" sirienilor

"Ce vom face în viitor cu sirienii... Ei, bine, le vom spune: vi se va oferi protecţie, dar numai ceea ce noi numim «protecţie subsidiară», ceea ce înseamnă pentru o perioadă limitată de timp şi fără reîntregirea familiei", a declarat de Maziere vineri pentru postul naţional de radio.

Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi a lui de Maziere a încheiat deja un acord, joi, cu Partidul Social Democrat (SPD), partenerul său în cadrul marii coaliţii aflate la putere, potrivit căreia solicitanţii de azil cu "statut subsidiar" nu pot să-şi aducă membrii familiei să trăiască în Germania pentru o perioadă de cel puţin doi ani.

Însă, până acum puţinor sirieni li s-a acordat o protecţie "subsidiară". Potrivit Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi (BAMF), dintre cei 55.600 de sirieni ale căror cereri de azil au fost soluţionate în august, doar 53 au primit acest statut de protecţie inferioară.

- Berlinul retractează

Până vineri seara, de Maziere îşi retractase deja declaraţiile de vineri dimineaţa, subliniind că "la începutul săptămânii am plănuit să implementăm aceste modificări".

Însă există şi "alte lucruri care este necesar să fie discutate", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al Guvernului Merkel, Steffen Seibert, a dat asigurări că nu s-au efectuat niciun fel de modificări cu privire la drepturile refugiaţilor sirieni.

Germania "rămâne fidelă practicii aflate în prezent în vigoare", a scrie el într-un mesaj postat pe Twitter.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici