Congresmenii americani vor să-l îndepărteze pe şeful petrolului din Abu Dhabi de la conducerea discuţiilor COP28 privind clima

Mai mulţi congresmeni americani doresc ca administraţia Biden să ceară Emiratelor Arabe Unite să îl demită pe şeful companiei petroliere pe care ţara l-a ales pentru a conduce următoarele discuţii ONU privind clima sau cel puţin "să ceară asigurări" că Emiratele Arabe Unite vor promova un summit COP28 ambiţios.

607 afișări
Imaginea articolului Congresmenii americani vor să-l îndepărteze pe şeful petrolului din Abu Dhabi de la conducerea discuţiilor COP28 privind clima

Într-o scrisoare adresată trimisului prezidenţial special pentru climă, John Kerry, 27 de membri ai Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului i-au cerut acestuia să "îndemne" Emiratele Arabe Unite să retragă numirea ministrului industriei şi tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite, Sultan Ahmed Al Jaber, care este, de asemenea, directorul general al Companiei Naţionale de Petrol din Abu Dhabi(ADNOC), pentru a conduce discuţiile de la COP28, care încep pe 30 noiembrie în Dubai. Compania este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

"Numirea unui director al unei companii petroliere la conducerea COP 28 reprezintă un risc pentru procesul de negociere, precum şi pentru întreaga conferinţă în sine", se arată în nota, care a fost transmisă în exclusivitate pentru POLITICO.

"Pentru a contribui la asigurarea faptului că COP28 este un summit serios şi productiv pe tema climei, credem că Statele Unite ar trebui să îndemne Emiratele Arabe Unite să numească un alt lider pentru COP28 sau, cel puţin, să caute asigurări că va promova o COP 28 ambiţioasă, aliniată la limita de 1,5 grade Celsius", au adăugat legislatorii.

Kerry, alături de alţi diplomaţi în domeniul climei, inclusiv Frans Timmermans de la UE, a apărat în mod repetat numirea lui Al Jaber în ultimele săptămâni, numindu-l "o alegere extraordinară" într-un interviu acordat Associated Press.

Însă congresmenii americani au remarcat istoricul îndelungat al interferenţelor industriei combustibililor fosili în discuţiile privind clima.

"A avea un campion al combustibililor fosili la conducerea celor mai importante negocieri mondiale privind clima ar fi ca şi cum l-ar avea pe directorul general al unui conglomerat de ţigări la conducerea politicii globale privind tutunul. Riscă să submineze însăşi esenţa a ceea ce se încearcă să se realizeze", au scris aceştia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici