Consiliul Afaceri Generale, luni la Luxemburg: Miniştrii de Externe vor prezenta către CE scrisoarea privind un mecanism european legat de statul de drept

Ministrul Titus Corlăţean participă luni, la Luxemburg, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale şi Consiliului Afaceri Externe, la CAG urmând să aibă loc şi o prezentare a scrisorii mai multor miniştri de externe referitoare la înfiinţarea unui mecanism european privind democraţia şi valorile UE.

289 afișări
Imaginea articolului Consiliul Afaceri Generale, luni la Luxemburg: Miniştrii de Externe vor prezenta către CE scrisoarea privind un mecanism european legat de statul de drept

Consiliul Afaceri Generale, luni la Luxemburg: Miniştrii de Externe vor prezenta către CE scrisoarea privind un mecanism european legat de statul de drept (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, va participa luni la reuniunile miniştrilor afacerilor externe şi ai afacerilor europene din statele membre ale UE, care se vor desfăşura la Luxemburg.

Potrivit unui comunicat remis de MAE, discuţiile în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale se vor concentra asupra pregătirii reuniunii Consiliului European din 22 mai 2013, stadiului negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2014 precum şi a demersurilor avute în vedere pentru perioada imediat următoare.

Totodată, miniştrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE vor avea un schimb de opinii asupra procesului de extindere a UE, cu accent asupra perspectivei europene a Balcanilor de Vest, în baza Concluziilor Consiliului European din decembrie 2012.

De asemenea, în cadrul reuniunii va avea loc şi o prezentare a scrisorii comune a miniştrilor de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei, adresată la 6 martie Preşedintelui Comisiei Europene şi Preşedinţiei Consiliului UE, referitoare la propunerea de înfiinţare a unui mecanism european privind democraţia, statul de drept şi valorile fundamentale ale UE, precizează sursa citată.

"Agenda Consiliului Afaceri Externe cuprinde o serie de subiecte de interes major pentru politica externă a Uniunii Europene. În acest sens, miniştrii afacerilor externe vor avea oportunitatea de a analiza subiecte precum perspectivele Parteneriatului Estic, în pregătirea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic din luna iulie 2013 şi a Summit-ului Parteneriatului Estic (Vilnius, 28-29 noiembrie 2013), cele mai recente evoluţii din sudul Mediteranei, cu accent pe situaţia din Siria, Liban şi Egipt, relaţia UE cu Birmania/Myanmar şi evaluări privind Mali. Totodată, miniştrii afacerilor externe vor avea un schimb de opinii pe tema securităţii energetice", se mai arată în comunicatul MAE.

Miniştrii de Externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei i-au transmis la începutul lunii martie o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în care îi cer să propună un mecanism de intervenţie împotriva statelor care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale UE.

"Pot confirma primirea acestei scrisori semnate de cei patru miniştri de externe din Germania, Olanda, Danemarca şi Finlanda. Este o contribuţie interesantă care merge cam în aceeaşi direcţie cu ceea ce preşedintele Barroso a prezentat în discursul său despre starea Uniunii (...) Noi ne dorim să continuăm să lucrăm la aceste aspecte şi considerăm această scrisoare ca o importantă contribuţie", a declarat, în 8 martie, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Ea a reluat apoi ideile exprimate de Barroso în 12 septembrie 2012, în discursul său din Parlamentul European despre starea Uniunii, când a arătat că e nevoie de un mecanism de protecţie în statele membre a principiilor şi valorilor democratice europene şi statului de drept.

Barroso afirma pe 12 septembrie că e nevoie de un set de instrumente mai bune pentru combaterea situaţiilor de încălcare a regulilor statului de drept, "constatate în ultimele luni în anumite state UE".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici