Consiliul de Securitate al ONU aprobă prelungirea mandatului Eufor

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat joi prelungirea cu un an a mandatului Forţei europene de stabilizare în Bosnia-Herţegovina (Eufor).

19 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU aprobă prelungirea mandatului Eufor

Consiliul de Securitate al ONU aprobă prelungirea mandatului Eufor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o rezoluţie adoptată în unanimitate de cei cinci membri permanenţi, Consiliul de Securitate şi-a exprimat din nou susţinerea pentru prevederile acordului de la Dayton care a pus capăt, în urmă cu 13 ani, războiului din Bosnia.

Conform rezoluţiei, statele membre ONU au fost autorizate "prin intermediul Uniunii Europene sau în cooperare cu aceasta" să prelungească pentru încă un an perioada de prezenţă a Eufor.

Consiliul a aprobat de asemenea ca statele membre "să acţioneze în cooperare cu NATO pentru a menţine cartierul general al" Alianţei în Bosnia-Herţegovina.

Eufor a preluat în decembrie 2004 atribuţiile forţei NATO în Bosnia, care şi-a încheiat mandatul după aproape zece ani de la sfârşitul războiului (1992-1995).

Acordul de la Dayton, ratificat la 21 noiembrie 1995, a pus capăt unui război de trei ani şi jumătate soldat cu peste 200.000 de morţi şi peste două milioane de refugiaţi, mai mult de jumătate din populaţia ţării. Documentul a consacrat divizarea Bosniei în două entităţi: Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, fiecare având propriul Guvern şi Parlament şi fiind unite prin intermediul unor instituţii centrale slabe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici