Contre între mexicani şi americani. Preşedintele mexican spune că ţara sa este mai sigură decât SUA

Preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, consideră că ţara sa este mai sigură decât SUA ca replică a acuzaţiilor privind lipsa securităţii din Mexic.

2171 afișări
Imaginea articolului Contre între mexicani şi americani. Preşedintele mexican spune că ţara sa este mai sigură decât SUA

Mexicul este o ţară mai sigură decât SUA, a declarat luni preşedintele mexican Andrés Manuel López Obrador, la câteva zile după ce răpirea foarte mediatizată a patru americani a atras atenţia la nivel mondial asupra crizei de securitate din această ţară.

„Mexicul este mai sigur decât Statele Unite. Nu există nicio problemă în a călători în siguranţă prin Mexic. Acest lucru îl ştiu şi cetăţenii americani, la fel ca şi concetăţenii noştri mexicani care trăiesc în SUA", a declarat el în timpul unui briefing de presă, potrivit CNN.

Americanii răpiţi călătoreau în oraşul mexican de frontieră Matamoros la începutul lunii martie, când au fost atacaţi de bărbaţi înarmaţi despre care se crede că au legătură cu cartelul din Golf. Doi dintre americani şi un martor mexican au murit în incident.

Vineri, Departamentul de Siguranţă Publică din Texas a recomandat locuitorilor să evite călătoriile în Mexic în timpul vacanţei de primăvară, invocând riscul de violenţă din partea cartelurilor.

„Alertele guvernului american spun că este sigur să se călătorească doar [în statele] Campeche şi Yucatan. Dacă ar fi aşa, atât de mulţi americani nu ar veni să locuiască în Mexico City şi în restul ţării. În ultimii câţiva ani este momentul în care mai mulţi americani au venit să locuiască în Mexic. Aşadar, ce se întâmplă? De ce atâta paranoia?", a declarat Andrés Manuel López Obrador.

Preşedintele mexican a mai afirmat că există „o campanie împotriva Mexicului din partea politicienilor conservatori din SUA care nu vor ca această ţară să continue să se dezvolte pentru binele poporului mexican".

În timp ce unele părţi ale Mexicului sunt destinaţii turistice consacrate, criminalitatea violentă, inclusiv răpirile şi traficul de persoane, afectează anumite părţi ale ţării, în special în zonele de frontieră. Rata omuciderilor din Mexic este printre cele mai ridicate din lume, iar ţara a fost tulburată de un val de dispariţii, peste 100.000 de mexicani şi migranţi fiind încă dispăruţi.

De asemenea, acuzaţiile de corupţie la adresa oficialilor mexicani au erodat încrederea publică.

Departamentul de Stat al SUA a emis avertismente „nu călătoriţi" pentru şase din cele 32 de state mexicane, inclusiv pentru nord-estul statului Tamaulipas, unde se află Matamoros. Acesta îi mai avertizează pe americani să „reconsidere călătoriile" în şapte state mexicane şi să „manifeste o prudenţă sporită" în 17 state.

Canada şi Marea Britanie au emis şi ele avertismente de călătorie pentru Mexic.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici