Coreea de Nord a trimis delegaţi în Panama, pentru a afla situaţia marinarilor arestaţi în iulie

O delegaţie a Coreei de Nord a sosit miercuri în Panama pentru a obţine informaţii despre cei 35 de marinari nord-coreeni arestaţi în iulie, după ce la bordul navei în care se aflau a fost descoperit armament provenind din Cuba, au anunţat autorităţile judiciare panameze, citate de AFP.

307 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a trimis delegaţi în Panama, pentru a afla situaţia marinarilor arestaţi în iulie

Coreea de Nord a trimis delegaţi în Panama, pentru a afla situaţia marinarilor arestaţi în iulie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Singurul lucru pe care-l vor face (delegaţii) va fi analizarea situaţiei în care se află aceşti deţinuţi", a declarat Javier Caraballo, procurorul care se ocupă de acest caz.

Potrivit unei surse apropiate Guvernului panamez, din acestă delegaţie fac parte diplomaţii Ra Yun Bak, "consilier politic", şi Il Gyu, primul secretat al ambasadei nord-coreene la Havana.

Ministrul panamez de Externe, Fernando Nuñez, a declarat marţi că 33 din cei 35 de marinari ar putea să fie eliberaţi, dacă procurorul va lua în considerare argumentul, potrivit căruia marinarii nu ştiau de prezenta armamentului la bordul navei.

Cargoul Chong Chon Gang, venind dinspre Cuba, a fost controlat pe 10 iulie, în contextul în care se pregătea să intre pe Canalul Panama, autorităţile suspectând prezenţa la bord a unor droguri, alături de o încărcătură de zahăr. Inspecţiile efectuate au permis descoperirea sub sacii cu zahăr a unor containere în care se afla material militar.

Cuba a recunoscut că este vorba de "240 de tone de armament defensiv depăşit (moral) - două rachete complete sol-aer de tip Volga şi Peciora, nouă rachete cu rază lungă de acţiune în piese detaşabile, două avioane de tip Mig-21 şi 15 motoare pentru acest tip de avion -, toate fabricate la mijlocul secolului trecut şi urmând să fie reparate şi trimise înapoi în ţară".

Statele Unite şi alte ţări au afirmat că descoperirea acestor arme cubaneze nedeclarate la bordul cargoului nord-coreean constituie o încălcare a sancţiunior adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programului său de înarmare nucleară.

Cei 35 de marinari nord-coreeni care se aflau la bordul vaporului au fost încarceraţi. Ei riscă până la 12 ani de închisoare pentru trafic de arme. Marinarii au fost deja vizitaţi, la mijlocul lui august, de către un diplomat trimis de Phenian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici