Coreea de Nord l-a transferat pe Kenneth Bae într-un lagăr de muncă

Cetăţeanul american Kenneth Bae, deţinut de peste doi ani în Coreea de Nord, a fost transferat de la spital într-un lagăr de muncă, au anunţat vineri autorităţile americane, arătându-se îngrijorate în legătură cu starea sa de sănătate.

547 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord l-a transferat pe Kenneth Bae într-un lagăr de muncă

Coreea de Nord l-a transferat pe Kenneth Bae într-un lagăr de muncă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Departamentul de Stat a aflat că autorităţile nord-coreene l-au transferat pe Bae de la spital într-un lagăr de muncă", a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki.

Washingtonul este "foarte îngrijorat în legătură cu starea sa de sănătate", a adăugat ea.

"Reiterăm apelurile către autorităţile nord-coreene să i se acorde o amnistie specială şi să fie eliberat imediat", a adăugat oficialul american.

Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani şi originar din Coreea de Nord, a fost arestat la 3 noiembrie 2012, la sosirea sa în oraşul portuar Rason (nord-estul statului), din motive care rămân neclare. Potrivit presei nord-coreene, bărbatul călătorea cu mai mulţi turişti, iar unul dintre ei avea asupra sa un hard-disk ce ar fi conţinut date sensibile.

Bae a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de muncă forţată pentru subversiune, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

Phenianul a afirmat că Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activit creştin-evanghelist, trimis în China în perioada 2006-2012 pentru a pune "bazele unei conspiraţii" şi a încuraja nord-coreenii să "întreprindă acţiuni ostile cu scopul de a înlătura de la putere Guvernul, promovând o campanie de defăimare" a acestuia.

Bae a fost spitalizat, se pare, în vara lui 2013. Sora sa, intervievată de CNN, a afirmat atunci că el a slăbit 23 de kilograme şi suferă de probleme renale şi hepatice.

Departamentul de Stat a precizat într-un comunicat publicat vineri că diplomaţi ai ambasadei Suediei, care reprezintă interesale Statelor Unite în Coreea de Nord, s-au întâlnit de zece ori cu Bae din momentul în care a fost arestat.

El a apărut în urmă cu trei săptămâni alături de doi gardieni într-o înregistare în care afirmă că este vinovat şi face apel către Executivul american să-l ajute să-şi regăsească familia, a anunţat agenţia de presă niponă Kyodo.

Un alt cetăţean american, Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat în decembrie 2013, după 42 de zile detenţie într-o închisoare nord-coreeană, sub acuzaţia de comitere de "acte ostile" împotriva Coreei de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici