Coreea de Nord RĂSPUNDE manevrelor SUA: Liderul Kim Jong-un a dat ordin să se facă pregătiri pentru ATACURI cu rachete

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri să se facă pregătiri pentru atacuri cu rachete strategice împotriva continentului american şi a bazelor Statelor Unite în Pacific, ca răspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsulă.

7675 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord RĂSPUNDE manevrelor SUA: Liderul Kim Jong-un a dat ordin să se facă pregătiri pentru ATACURI cu rachete

Coreea de Nord PREGÃTEŞTE un eventual ATAC CU RACHETE împotriva SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cazul unei provocări "nesăbuite" din partea americanilor, forţele nord-coreene "trebuie să lovească fără milă continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud", a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.

Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care să îi permită să lanseze rachete asupra unor ţinte aflate la o distanţă atât de mare, apreciază o majoritate a experţilor.

Potrivit unei surse militare sud-coreene, citată vineri de agenţia sud-coreeană Yonhap, "o intensificare clară" a unor mişcări de vehicule şi persoane a fost detectată la instalaţii nord-coreene de lansare de rachete.

În timp ce tensiunile sunt în creştere în peninsula coreeană, două bombardiere invizibile B-2 au executat zboruri de antrenament joi deasupra Coreei de Sud pentru a sublinia angajamentul american faţă de alianţa militară cu Seulul, în caz de agresiune din partea Nordului.

Kim a declarat că zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decât o demonstraţie de forţă şi că ele echivalează cu un "ultimatum (al americanilor) arătând că ei vor cu orice preţ să declanşeze un război nuclear".

Washingtonul face doar rareori publice zborurile sale de antrenament cu avioane de tip B-2, o armă redutabilă, concepută pentru misiuni speciale de bombardare strategică de la mare altitudine (până la 15.000 de metri) în spatele liniilor inamice.

Nedectatbil pe radar, zburând cu o viteză apropiată sunetului, avionul poate să transporte până la 18 tone de armament convenţional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 "antibuncăr".

Phenianul a ameninţat deja, marţi, Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale în Pacific sau de pe teritoriul lor. Anunţul, difuzat de KCNA, provenea de la comandamentul armatei. De această dată, el provine de la liderul ţării.

Washingtonul a anunţat din nou, joi, că este "pregătit să facă faţă oricărei eventualităţi" provenind dinspre Coreea de Nord, potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel.

Experţi militari americani notează că, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este însoţită de acţiuni militare.

Phenianul s-a abţinut să închidă complexul industrial Kaesong, situat pe teritoriul Coreei de Nord, la câţiva kilometri de frontieră, exploatat de cele două Corei. Acest complex îi aduce devize străine.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi Washingtonul, aliatul acestuia, cu "lovituri militare" şi un "război total".

"Dar nu trebuie să interpretăm acest lucru drept semnul unui război iminent", declară Kim Yong-hym, un expert pentru Coreea de Nord la Universitatea Dongguk. "Este o reacţie aşteptată şi calibrată faţă de mobilizarea (unor avioane de tip) B-2, iar acest joc de-a «te ţin de barbă» cu Statele Unite va continua o vreme", a adăugat el.

Unii experţi consideră foarte puţin probabil un război adevărat - pe care Coreea de Nord este sigură că îl va pierde -, dar se aşteaptă la un gest de nemulţumire din partea nord-coreenilor, asemănător bombardării unei mici insule sud-coreene în noiembrie 2010, când au fost ucise patru persoane.

Washingtonul şi Seulul tocmai şi-au consolidat pactul de cooperare militară care stipulează susţinerea Statelor Unite faţă de aliatul lor, inclusiv în cazul unei provocări minore din partea Coreei de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici