Coreea de Nord va încerca, sâmbătă, să plaseze un satelit pe orbită

Coreea de Nord îşi va lansa racheta controversată sâmbătă, în cazul în care condiţiile meteorologice sunt favorabile, a afirmat vineri, la Londra, preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak.

23 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord va încerca, sâmbătă, să plaseze un satelit pe orbită

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-Bak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat de câţiva jurnalişti când se aşteaptă Coreea de Sud să se producă această lansare, preşedintele a răspuns că acesta va depinde de condiţiile meteorologice. "Dacă ei cred că le convine, atunci va fi mâine" (sâmbătă), a declarat el, avertizând că o asemenea lansare nu va fi "în interesul" Phenianului.

El s-a declarat dispus să trimită un emisar în Coreea de Nord, dacă regimul nord-coreean este de acord.

"Dacă Coreea de Nord este pregătită şi decisă să primească un emisar sud-coreean, noi suntem, desigur, dintotdeauna, pregătiţi să trimitem unul", a insistat Lee, care a participat joi la summitul G20 de la londra.

Coreea de Sud îşi va folosi "perseverenţa şi răbdarea" pentru a încerca să determine regimul comunist nord-coreean să evolueze, a continuat el.

Coreea de Nord a anunţat că va plasa pe orbită, între 4 şi 8 aprilie, un "satelit de telecomunicaţii" care va survola zona de nord a arhipelagului japonez. Phenianul şi-a invocat dreptul de a dezvolta un program spaţial, după exemplul Iranului, care a plasat pe orbită primul său satelit la începutul lunii februarie.

Statele Unite şi aliaţii lor bănuiesc că această lansare ar putea fi un pretext pentru a efectua un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taepodong-2, care ar putea lovi un teritoriu american precum statul Alaska.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici