Corlăţean: Demersurile de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, în logică de preaderare

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a subliniat, la întâlnirea cu omologul moldovean, Iurie Leancă, disponibilitatea autorităţilor române de a furniza expertiză utilă Republicii Moldova în negocierile cu UE pe tema liberalizării schimburilor comerciale şi a regimului de vize.

153 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Demersurile de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, în logică de preaderare

Corlăţean: Demersurile de susţinere a parcursului european al R.Moldova, în logică de preaderare (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Ministrul Titus Corlăţean a avut, joi, la Chişinău, consultări politice cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, în cadrul primei vizite oficiale făcute în Republica Moldova de la preluarea mandatului. Programul vizitei a inclus primiri ale şefului diplomaţiei române la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi la prim-ministrul Vlad Filat, întrevederi cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, Valeriu Lazăr, viceprim-ministru şi ministrul economiei, şi Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul întâlnirii de lucru cu Iurie Leancă, cei doi oficiali au făcut o amplă trecere în revistă a evoluţiilor relaţiilor bilaterale în plan politic şi economic, precum şi a progreselor înregistrate de Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană.

"Ministrul afacerilor externe a salutat nivelul excelent al dialogului dintre Bucureşti şi Chişinău şi a subliniat interesul părţii române pentru finalizarea proiectelor de interconectare a reţelelor de gaz şi energie electrică din România şi Republica Moldova în termenele stabilite, în luna iulie, de către premierii Victor Ponta şi Vlad Filat. Cei doi demnitari au convenit întrunirea grupurilor de lucru din domeniul energetic în vederea discutării aspectelor tehnice ale acestor proiecte, precum şi continuarea cooperării dintre cele două ministere în scopul concretizării altor obiective comune de interes. În acest context, au fost abordate aspectele legate de implementarea în Republica Moldova a sistemului de asistenţă medicală de urgenţă de tip SMURD, proiect care se derulează inclusiv cu finanţare din fondurile europene", se arată în comunicat.

Şeful diplomaţiei române a reiterat sprijinul României pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a avansat omologului său propunerea de preluare a unor experienţe româneşti reuşite în procesul apropierii de Uniunea Europeană.

Totodată, a accentuat disponibilitatea autorităţilor române de a furniza expertiză utilă Republicii Moldova în negocierile cu UE pe tema liberalizării schimburilor comerciale şi a regimului de vize, menţionează sursa citată.

"Avem un parteneriat strategic care include obiectivele europene ale Republicii Moldova şi promovarea lor. Vom acţiona în continuare, în relaţia cu partenerii europeni, pentru a acorda tot sprijinul necesar pentru atingerea acestor obiective", a declarat ministrul Titus Corlăţean în cadrul conferinţei de presă comune cu Iurie Leancă, potrivit comunicatului.

Consultările politice au prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii pe tema dosarului transnistrean, cu accent pe perspectivele procesului de negocieri purtate în formatul "5+2". Ministrul român a exprimat speranţa că vor exista evoluţii pozitive în perioada următoare, reafirmând sprijinul României pentru poziţia Chişinăului în acest dosar.

La întrevederea cu Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul deplin al Guvernului României pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi a subliniat că România este dispusă să ofere asistenţa necesară pentru realizarea acestui obiectiv strategic.

De asemenea, oficialul român a dat asigurări că România are disponibilitatea să susţină dezvoltarea sistemului educaţional din Republica Moldova.

"Vom organiza în cel mai scurt timp o întrevedere între miniştrii educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău. Un aspect al îmbunătăţirii condiţiilor din domeniul educaţiei ar putea fi mobilitatea profesorilor români în instituţiile universitare din Republica Moldova", a anunţat şeful diplomaţiei române, potrivit comunicatului.

MAE informează totodată că, în cadrul primirii la preşedintele Nicolae Timofti, ministrul român de Externe a transmis un mesaj ferm de susţinere a proceselor de reformă, traseului democratic şi stabilităţii Republicii Moldova şi a subliniat necesitatea continuării eforturilor menite să apropie Chişinăul de Uniunea Europeană. Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că, în prezent, demersurile României de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova sunt gândite deja într-o logică de pre-aderare.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, s-au referit la rolul Parlamentului în procesul de reformă şi de susţinere a pregătirii Republicii Moldova pe calea europeană, cadrul juridic bilateral şi modalităţile de dezvoltare a acestuia, precum şi la dimensiunea cooperării interparlamentare dintre Bucureşti şi Chişinău.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost abordată situaţia de ansamblu din Republica Moldova, cu accent pe sarcinile care stau în faţa coaliţiei de guvernare de la Chişinău în perioada următoare. În acest context ministrul român al afacerilor externe a subliniat necesitatea menţinerii dinamismului pentru modernizarea societăţii moldoveneşti.

"Vizita a reconfirmat caracterul excelent al relaţiei bilaterale, evidenţiat şi de dialogul politic intensificat între Bucureşti şi Chişinău şi a creat condiţiile necesare pentru transpunerea accelerată în practică a înţelegerilor concrete convenite la nivel înalt, subsumate imperativului conectării mai strânse a Republicii Moldova la spaţiul european", se mai arată în comunicatul MAE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici