Criză alimentară în urma invaziei Rusiei. Ucraina vrea să exporte cerealele pe cale ferată, după ce porturile de la Marea Neagră sunt blocate

  • Operatorul feroviar de stat din Ucraina este pregătit să organizeze de urgenţă exporturile agricole pe calea ferată, a declarat duminică, după închiderea porturilor de la Marea Neagră ale ţării din cauza invaziei militare a Rusiei.
  • Producător şi exportator agricol important la nivel mondial, Ucraina şi-a exportat în mod istoric cerealele, uleiurile vegetale şi alte produse alimentare pe cale navală.
4587 afișări
Imaginea articolului Criză alimentară în urma invaziei Rusiei. Ucraina vrea să exporte cerealele pe cale ferată, după ce porturile de la Marea Neagră sunt blocate

"Această situaţie cauzează probleme nu doar pentru Ucraina. Cota de cereale ucrainene pe piaţa mondială este de 11%, iar cota de ulei de floarea-soarelui este de 55%", a declarat Ukrainian Railways pe reţelele de socializare.

"Pentru a preveni criza alimentară globală şi pentru a salva exporturile ucrainene, Căile Ferate Ucrainene sunt pregătite să organizeze urgent livrarea produselor agricole pe calea ferată".

Căile Ferate ucrainene au declarat că ar putea livra cereale la graniţele cu România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, de unde cerealele pot fi livrate în porturile şi hub-urile logistice ale ţărilor europene.

Operatorul feroviar poate livra 150 de vagoane de cereale pe zi către România, 45 către Polonia, 17 către Ungaria şi 60 către Slovacia, cu până la 70 de tone de cereale încărcate în fiecare vagon, a adăugat acesta.

Ministerul Agriculturii a declarat că Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de diferite cereale în sezonul 2021/22 până la data de 23 februarie.

Ucraina şi-a crescut producţia de cereale cu 32% în 2021, până la 85,7 milioane de tone.

Compania de consultanţă agricolă APK-Inform a declarat sâmbătă că însămânţarea grânelor de primăvară din 2022 a Ucrainei ar putea fi limitată de invazia rusă şi de potenţialele penurii de combustibil şi seminţe. Ucraina începe de obicei însămânţarea de primăvară la sfârşitul lunii februarie sau în martie. Ţara este un cultivator tradiţional de grâu, dar plantează, de asemenea, o suprafaţă semnificativă cu porumb.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici