Criza de la Chişinău continuă după expirarea ultimatumului dat de peşedintele Timofti

Preşedinţia moldoveană nu a anunţat dacă a primit o nouă propunere de premier joi, până la prânz, când a expirat un ultimatum pe care Nicolae Timofti l-a dat miercuri majorităţii parlamentare să desemneze alt candidat pentru funcţia de premier, în locul lui Vlad Plahotniuc.

1256 afișări
Imaginea articolului Criza de la Chişinău continuă după expirarea ultimatumului dat de peşedintele Timofti

Criza de la Chişinău continuă după expirarea ultimatumului dat de peşedintele Timofti

"Preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţii parlamentare identificarea altui candidat la funcţia de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunţate, şi informarea şefului statului cu privire la acest candidat, prin procedura legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00", anunţa preşedinţia miercuri, după ce şeful statului a respins candidatura lui Plahotniuc.

Până la expirarea ultimatumului, serviciul de presă al preşedinţiei nu anunţase dacă Timofti a primit altă propunere, potrivit site-lui Unimedia.info.

Reprezentanţii Partidului Democrat (PDM) nu au putut fi contactaţi pentru a spune dacă prezint alt candidat, precizează site-ul.

O majoritate de 56 de deputaţi anunţa miercuri că va prezenta în mod repetat candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier.

- Majoritatea se destramă

De asemenea, doi deputaţi din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Mihaela Spataru şi George Mocanu, au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe lista care constituie majoritatea parlamentară şi că o părăsesc, potrivit postului ProTV Chişinău.

- Usatîi vrea ca Timofti să fie demis în Parlament

Pe de altă parte, serviciul de presă al Parlamentului a anunţat că joi nu este prevăzută o şedinţă plenară, potrivit Unimedia.

Anunţul a fost făcut după ce preşedintele Partidului Nostru Renato Usatîi a evocat, miercuri, într-o emisiune televizată, o eventuală şedinţă extraordinară a Legislativului.

Usatîi a sugerat că şedinţa ar fi putut să fie organizată cu scopul de a-l demite pe şeful statului, Nicolae Tinofti.

- Şapte deputaţi PLDM ameninţă că părăsesc majoritatea

Pe de altă parte, dacă PDM nu îşi schimbă candidatul la funcţia de premier până joi, la ora 14.00 (14.00, ora României), cei şapte deputaţi PLDM îşi retrag semnăturile de pe declaraţia de constituire a majorităţii parlamentare, a ameninţat liderul grupului liberal-democrat Ion Bălan.

"Noi, cei şapte deputaţi PLDM i-am anunţat pe colegii noştri din PDM că ne vom retrage semnăturile dacă, până (joi) la ora 14.00, nu va fi schimbat candidatul la funcţia de premier", a declarat Balan pentru Unimedia.info.

Aliona Goţa, unul dintre cei şapte deputaţi liberal-democraţi care a semnat pentru crearea majorităţii parlamentare a anunţat deja că-şi retrage semnătura.

- Dodon nu susţine o demitere a lui Timofti de teama "unioniştilor"

De asemenea, Partidul Socialiştilor (PSRM) nu va susţine nicio iniţiativă de demitere a şefului statului, chiar dacă este de părere că Nicolae Timofti nu merită să ocupe această funcţie, iar parlamentarii formaţiunii nu vor participa la nicio şedinţă a Legislativului în ianuarie, a declarat liderul formaţiunii, Igor Dodon.

Dodon a salutat decizia de miercuri a lui Timofti de a respinge candidatura lui Plahotniuc la funcţia de premier.

"Salutăm decizia domnului Timofti de a respinge candidatura lui Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Doar alegerile anticipate sunt o soluţie. Noi am cerut, în ultimii ani, demisia lui Timofti. Considerăm, în continuare, că Timofti nu merită acest fotoliu. Însă nu vom vota acum nicio iniţiativă de demitere a lui Timofti. Considerăm că demisia lui Timofti acum ar deschide calea unioniştilor pentru următorii trei ani", a declarat Dodon.

Liderul PSRM a anunţat că socialiştii vor organiza sâmbătă o acţiune de protest, de amploare, prin care vor cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea unor alegeri anticipate.

"Pentru a ne asigura obiectivul, sâmbătă, la ora (locală) 12.00 (12.00, ora României), PSRM va organiza o acţiune de protest cu genericul dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate", a spus el.

Manifestaţia urmează să aibă loc în faţa sediului Parlamentului şi în "orăşelul protestatrilor".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici