CRIZA din Ucraina: Rebelii proruşi anunţă că au trecut la contraofensivă

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o "creştere a acţiunilor inamicului".

1769 afișări
Imaginea articolului CRIZA din Ucraina: Rebelii proruşi anunţă că au trecut la contraofensivă

CRIZA din Ucraina: Rebelii proruşi anunţă că au trecut la contraofensivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, "premierul" separatist de la Doneţk Aleksandr Zaharrcenko a declarat că rebelii au lansat cu o zi înainte o mare contraofensivă la sud de bastionul lor, încercuit de către forţele ucrainene de aproximativ o lună de zile.

"Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Doneţk" - autoproclamtă de către separatişti -, a spus Zaharcenko.

Statul Major al operaţiunii militare a Kievului în estul ţării a recunoscut, luni, o "creştere a acţiunii inamicului", dar afirmă că forţele ucrainene "continuă să menţină poziţiile ocupate" şi că au provocat "pierderi importante" insurgenţilor.

La Doneţk, bastionul rebel asediat de către armata ucraineană, noaptea de duminică spre luni a fost relativ calmă, după bombardamentele intensive din weekend. Combatanţi se poziţionau la sud de oraş luni dimineaţa, iar deasupra zonei se ridicau coloane de fum şi se auzeau detonări surde, potrivit unor jurnalişti AFP.

Orăşelul Olenivka, situat la sud de bastionul insurgent, este unul dintre mizele confruntărilor armate, potrivit rebelilor.

La vest de Doneţk, obuze au căzut pe drumul care duce spre Marinka, asupra căruia autorităţile ucrainene au anunţat că au preluat controlul în urmă cu câteva zile.

Reprezentanţi ai separatiştilor de la Lugansk, celălalt bastion prorus din estul Ucrainei, au anunţat sâmbătă că au lansat un atac asupra oraşelor Severodoneţk, situat la aproximativ 75 de kilometri nord-vest de Lugansk, şi Debalţeve, situat la 58 de kilometri nord-est de Doneţk.

Autorităţile ucrainene au dezminţit aceste informaţii, acuzând rebelii că "vor să strice marcarea a 23 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei" prin răspândirea unor "informaţii false".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici