Moscova va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina

Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina şi a informat Kievul despre această intenţie, a anunţat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat.

8080 afișări
Imaginea articolului Moscova va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina

Moscova va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am transmis ieri (duminică) o notă oficială Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe indicând intenţia noastră de a trimite un nou convoi umanitar", a declarat ministrul rus, într-o conferinţă de presă.

"Ne exprimăm convingerea că acesta va fi trimis în cursul săptămânii", adăugat Lavrov, precizând că o "listă detaliată" a încărcăturii camioanelor din convoi a fost pusă la dispoziţia Kievului.

"Sperăm că au fost trase învăţăminte din neînţelegerile care au avut loc la trecerea primului convoi şi nu vor mai apărea întârzieri artificiale", a mai declarat ministrul rus de Externe.

"Suntem dispuşi să negociem condiţiile în vederea trimiterii convoiului pe acelaşi traseu, cu participarea gărzilor de frontieră şi vameşilor ucraineni, în cel mai scurt timp posibil", a declarat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că Rusia este dispusă la o "cooperare strânsă cu Crucea Roşie".

Camioane din primul convoi umanitar rus au intrat vineri pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate "pretextele" pentru întârziere au fost epuizate. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabilă", conform unui comunicat al Kremlinului.

Sâmbătă, toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit pe teritoriul Rusiei, a anunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ministerul rus de Externe a confirmat că cele 220 de camioane ale convoiului umanitar au revenit pe teritoriul Rusiei.

Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care arătau descărcarea camioanelor umanitare la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk.

Potrivit lui Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, unele camioane din convoiul rus au preluat echipamente militare de la uzine de armament din regiunea separatistă Lugansk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici