CRIZA IMIGRANŢILOR: Zeci de ţări şi organizaţii, la summitul UE-Africa din Malta

Şefi de stat şi de guvern din aproape toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi din peste 30 de ţări africane participă miercuri, în capitala malteză Valletta, la negocieri pe tema gestionării crizei migraţiei care afectează Europa, relatează AFP în pagina electronică.

853 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Zeci de ţări şi organizaţii, la summitul UE-Africa din Malta

CRIZA IMIGRANŢILOR: Zeci de ţări şi organizaţii, la summitul UE-Africa din Malta (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

Summitul de două zile se încheie joi şi este urmat, imediat, de o reuniune informală a liderilor UE, care vor evalua situaţia în care se află încercarea lor de a răspunde în comun celei mai mari mişcări de populaţii de pe continent de la al Doilea Război Mondial încoace.

Dintre cele 28 de state membre UE, 24 vor fi reprezentate în Malta la nivel de şefi de stat şi de guvern, iar celelalte patru la nivel de miniştri, potrivit unei liste cu participanţii, furnizate AFP de către un diplomat.

O "prezenţă puternică" este aşteptată din partea liderilor celor 35 de ţări africane invitate, a declarat acest diplomat.

Aceste state africane sunt Djibouti, Egipt, Eritreea, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Tunisia, Benin, Burkina Faso, Camerun, Cap Verde, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democratică Congo, Coasta de Fildeş, Gabon, Gana, Guineea, Guineea Ecuatorială, Guineea Bisau, Liberia, Libia, Mali, Mauritania, Maroc, Niger, Nigeria, Republica Congo, Senegal, Sierra Leone, Gambia şi Togo.

Algeria, Norvegia, Islanda şi Elveţia urmează să participa ca observatori.

Uniunea Africană (UA) şi Comisia Comunităţii Economice a Statelor din Africa de vest (ECOWAS) vor fi, de asemenea, prezente la reuniune.

Delegaţi din partea Agenţiei europene pentru controlul frontierelor externe Frontex, Biroului european pentru sprijin în domeniul azilului (EASO) şi agenţiilor de poliţie internaţională Interpol şi europeană Europol şi-au confirmat de asemenea participarea.

La summit şi-a anunţat participarea şi preşedintele Parlamentului Eurpan (PE) Martin Schulz.

Între alţi invitaţi se mai află secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi delegaţii din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) şi Programului ONU pentru Dezvoltare (UNDP).

Delegaţii din partea Ligii Arabe, Autorităţii Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD), Comunităţii economice a statelor din Africa Centrală (CEEAC), Comunităţii de dezvoltare a Africii australe (SADC) şi Centrului internaţional pentru dezvoltarea politiciilor migratorii (ICMPD) urmează, de asemenea, să participe.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie va fi, de asemenea, prezentă la reuniune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici