CRIZA REFUGIAŢILOR - Juncker: În ritmul actual, repartizarea migranţilor între statele UE se va încheia în 2101

Operaţiunile de distribuire a refugiaţilor în interiorul Uniunii Europene (UE) se vor încheia abia în 2101 - în ritmul actual al repartizării între statele membre -, a avertizat ironic, la Malta, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează AFP în pagina electronică.

1449 afișări
Imaginea articolului CRIZA REFUGIAŢILOR - Juncker: În ritmul actual, repartizarea migranţilor între statele UE se va încheia în 2101

CRIZA REFUGIAŢILOR - Juncker: În ritmul actual, repartizarea migranţilor între statele UE se va încheia în 2101 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)

"Nu sunt deloc mulţumit de ritmul repartizării", a declarat Juncker într-o conferinţă de presă, joi, după reuniunea liderilor europeni la Valetta.

Mai puţin de 150 de persoane - dintre cele 160.000 pe care UE a hotărât să le transfere din Italia şi Grecia către alte state europene - au fost efectiv mutate în ultimele săptămâni, a declarat preşedintele CE.

"Dacă vom continua în acest ritm vom termina în 2101", a adăugat el. "Trebuie să accelerăm şi sper că aşa se va întâmpla", şi-a exprimat Juncker speranţa.

Statele membre UE s-au angajat să primească, în decurs de doi ani, 160.000 de refugiaţi - sirieni, eritreeni şi irakieni - provenind din Italia şi Grecia, din aşa-numitele "hotspots" - centre în care sunt triaţi refugiaţii de "imigranţii economici", la sosirea pe teritoriul UE.

Cote - exacte şi constrângătoare - de refugiaţi, care este obligatoriu să fie primiţi, au fost stabilite pentru toate statele UE, pentru o perioadă de doi ani, însă statele este necesar să notifice treptat locuri imediat disponibile, în vederea organizării primelor transferuri.

Comisia a îndemnat în mai multe rânduri statele UE, în ultimele săptămâni, să facă mai rapid acest lucru, pentru ca mutarea azilanţilor să poată fi implementată.

Pe termen lung, Comisia pledează pentru un mecanism permanent de repartizare - fără un plafon în ceea ce priveşte numărul azilanţilor - cu caracter constrângător, care să fie declanşat în funcţie de situaţia de criză constatată pe teren. Însă mai multe state membre UE se opun categoric acestui mecanism.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici