Cum mi-am dat întâlnire cu Lenin la statuie. URSS 2014: Reportaj Gândul din Transnistria

După anexarea Crimeei şi Sevastopolului, liderii din Transnistria au făcut publică dorinţa de a deveni parte componentă a Federaţiei Ruse. Preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Mihai Burla, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Naraskin.

508 afișări
Imaginea articolului Cum mi-am dat întâlnire cu Lenin la statuie. URSS 2014: Reportaj Gândul din Transnistria

Cum mi-am dat întâlnire cu Lenin la statuie. URSS 2014: Reportaj Gândul din Transnistria (Iamgine: Mediafax Foto/AFP)

Corespondentul Gândul a mers în stânga Nistrului, pentru a vedea care este starea de spirit a locuitorilor din regiune după ce oficialul transnistrean a anunţat această intenţie. La Tiraspol, unde locuiesc în mare parte ruşi, se vrea alipirea de Rusia. La sate mai sunt moldoveni care speră că într-o zi va fi ca înainte când se vorbea despre Republica Moldova ca un tot unitar.

De la Chişinău până la aşa-zisa vama transnistreană sunt în jur de 90 km pe care i-am parcurs cu maşina într-o oră. Înainte de hotarul nerecunoscut de nimeni, ne-am oprit la câteva puncte de control semnalizate cu STOP. Am trecut de vameşii moldoveni, apoi de „pacificatorii” ruşi şi am fost opriţi la bariera care despărţea Moldova de regiunea separatistă. Mai deparate, nu mai este loc de bună ziua, ci doar de „zdrastvuite”. Aşa ne-a salutat grănicerul îmbrăcat în uniformă rusească.

Află ce au descoperit jurnaliştii de la Gândul în Transnistria pe www.gandul.info.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici