Cunoscut lider mafiot: Vremurile acestea de criză, ideale pentru infracţionalitate. Cum spune că acţionează interlopii pentru a câştiga bani şi influenţă

  • Autorităţile italiene au avertizat încă de la începutul pandemiei de coronavirus că mafia ar putea profita de pe urma situaţiei
  • Italia se luptă de decenii cu lumea interlopă şi cu organizaţiile care conduc infracţionalitatea din peninsulă
  • În criză, mafioţilor le este mai uşor să câştige bani şi influenţă, spune chiar un fost lider al mafiei
3057 afișări
Imaginea articolului Cunoscut lider mafiot: Vremurile acestea de criză, ideale pentru infracţionalitate. Cum spune că acţionează interlopii pentru a câştiga bani şi influenţă

Lider mafiot: Vremurile acestea de criză, ideale pentru infracţionalitate. Cum spune că acţionează interlopii pentru a câştiga bani şi influenţă

În timp ce italienii se luptă cu coronavirusul, mafioţii îşi pun la punct ori chiar în aplicare planul de îmbogăţire. Criza economică iscată de pandemie va face ca mulţi oameni să pice în mâinile mafiei, spun experţii, care notează şi cum acţionează grupările de crimă organizată.
 
Potrivit acestora, mafia vine în sprijinul celor loviţi de criză, dar întotdeauna cere în schimb mai mult. Unora le oferă pachete cu mâncare, în timp ce altora le dă ajutoare financiare. Nu însă fără să încheie contracte prin care pot ajunge să cumpere proprietăţi sau afaceri pe sume mult mai mici decât cele la care au fost evaluate acestea. De asemenea, uneori "răsplata" poate veni sub forma acordării unui vot de încredere unor anumiţi candidaţi pentru funţii publice, mai scrie BBC.
 
"Mafia nu face niciodata nimic ceva din generozitate. Acest concept nu există pentru lumea infracţională. Mafia ştie doar o vorbă: eu te scarpin pe spate, tu mă scarpini pe mine. Adică eu îţi ofer acum ceva şi tu mă vei răsplăti când va veni momentul", spune Enza Rando, specialist anti-mafia.
 
BBC a reuşit să vorbească cu un ex-lider mafiot, acum martor cheie al autorităţilor într-un proces. Este vorba despre Gaspare Mutolo, cel care este ţinut într-un loc secret de poliţia italiană, de teama unei răzbunări a mafiei.
 
"Exact aşa acţionează şi funcţionează mafia. Ştiu, pentru că şi eu am acţionat aşa. La suprafaţă apăream ca un om carismatic şi generos, nu-mi arătam niciodată adevărata faţă. Ei nu ştiau că am ucis peste 20 de persoane", a declarat Mutolo pentru BBC.
 
"(...) Când se organizează apoi alegeri locale, bineînţeles că mafia apare şi spune: Ciao, bella, îţi aminteşti de mine? Eu te-am ajutat când ai avut nevoie, acum tu trebuie să mă ajuţi pe mine", a mai spus Mutolo.
 
BBC mai  prezintă povestea unui cuplu care patronează o mică măcelărie într-un oraş din Apulia, localitate aflată în sudul Italiei. Aceştia au fost abordaţi de mafie pentru a li se oferi un împrumut.
 
"Un client obişnuit a intrat în magazin şi ne-a oferit un împrumut. Ne-am uitat unul către celălalt şi am realizat imediat despre ce este vorba", au afirmat aceştia, fiind completaţi de un specialist: "Oferă împrumuturi, dar acel împrumut reprezintă pentru mulţi începutul agoniei".
 
Experţii cer guvernului italian să ajute proprietarii de afaceri mici pentru a evita ca aceştia să fie "prădaţi". Până acum autorităţile au anunţat ajutoare de până la 25.000 euro pentru cei aflaţi în nevoie, dar mulţi patroni spun că nu vor putea să returneze banii conform condiţiilor impuse de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici